Η Αίνος «βλέπει» Σαμοθράκη και Θάσο

Τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σχέδιο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – Στόχος η λειτουργία διεθνούς τελωνειακού λιμένα στην Αίνο – Αναμένονται επαφές της Περιφέρειας ΑΜΘ με τις τουρκικές αρχές

Ένα σχέδιο που μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα φαίνεται πως προωθεί η τουρκική πλευρά. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι το λιμάνι της Αίνου αναβαθμίζεται σε διεθνή τελωνειακή πύλη, με στόχο -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- τη δημιουργία ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Σαμοθράκη και την Θάσο.

Σε σχετικά δημοσιεύματα συγκεντρώθηκαν και εξετάζονται οι τελευταίες εξελίξεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για τα νέα δεδομένα.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα επικαλούνται δηλώσεις του Νομάρχη Αδριανούπολης, Yunus Sezer, σύμφωνα με τον οποίο το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας.

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται, στόχος είναι η λειτουργία διεθνούς τελωνειακού λιμένα στην Αίνο, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη νέων θαλάσσιων συνδέσεων προς ελληνικά νησιά.

Στα ίδια δημοσιεύματα γίνεται ειδική αναφορά στη Σαμοθράκη και τη Θάσο ως τους πρώτους προορισμούς του σχεδιασμού, ενώ σε δεύτερη φάση γίνεται λόγος ακόμη και για πιθανές συνδέσεις με την Αλεξανδρούπολη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για ημερομηνία έναρξης δρομολογίων, ούτε επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές.

Το ερώτημα πλέον είναι αν ο σχεδιασμός αυτός παραμένει αποκλειστικά πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς ή αν έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με ελληνικούς φορείς.

Και ενώ η τουρκική πλευρά παρουσιάζει το σχέδιο ως έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επίσημα.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξέλιξη που ενδέχεται να ρίξει φως στις πραγματικές διαστάσεις του σχεδιασμού και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Σε επικοινωνία του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, αναφέρθηκε από πλευράς του ότι αναμένεται να μεταβεί στην Αίνο και να συναντηθεί με τους εκεί συναρμόδιους φορείς. 

Οι συνεργάτες του προγραμματίζουν ραντεβού συνάντησης με την τουρκική πλευρά για να συζητήσουν διεξοδικά το εξαιρετικά σημαντικό θέμα για Ελλάδα και Τουρκία.

Το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα επανέλθει με όλες τις εξελίξεις.

  • Τι αναφέρει ακριβώς το Maltahaber.com

Πάντως, η ιστοσελίδα Maltahaber.com σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η αντίστροφη μέτρηση για τα δρομολόγια πλοίων από την Αίνο προς τα ελληνικά νησιά έχει ξεκινήσει», σημειώνει ακριβώς τα εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους οι προσπάθειες για την έναρξη τακτικών δρομολογίων πλοίων από την περιοχή Αίνου (Enez) της Αδριανούπολης (Edirne) προς τα ελληνικά νησιά Σαμοθράκη και Θάσο. Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας, συντομότερης θαλάσσιας διαδρομής που θα συνδέει την Τουρκία με τα εν λόγω ελληνικά νησιά.

Αρχικά, τα δρομολόγια προγραμματίζεται να εξυπηρετούν τη Σαμοθράκη και τη Θάσο. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται η ολοκλήρωση των τελωνειακών υποδομών στην Αίνο, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα διεκπεραίωσης διαδικασιών διεθνούς εισόδου και εξόδου.

Αυτή η νέα διαδρομή θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική λύση για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, και ειδικότερα για όσους προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη και την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Προς το παρόν, η πρόσβαση στη Σαμοθράκη γίνεται κατά κανόνα μέσω της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα πλοία για τη Θάσο αναχωρούν από τα λιμάνια της Καβάλας ή της Κεραμωτής.

Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η εν λόγω διαδρομή όχι μόνο θα διευκολύνει τον τουρισμό, αλλά θα ενισχύσει επίσης την οικονομική δραστηριότητα στην Αίνο και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, αναμένεται αύξηση της ροής τουριστών από την Ελλάδα προς την περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά νησιά έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για σύντομες διακοπές για τους Τούρκους πολίτες που διαθέτουν βίζα Σένγκεν. Η έναρξη των γραμμών Αίνου-Σαμοθράκης και Αίνου-Θάσου θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά για τους Τούρκους ομογενείς που διαμένουν στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη Μάλτα- ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μαρία Καρασουλτάνη

* * * 
Σημείωση Ε.Θ.

Η ιδέα της θαλάσσιας σύνδεσης της Αίνου με την Σαμοθράκη και την Θάσο δεν είναι διόλου κακή ιδέα. Οι Τούρκοι φαίνεται πως παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, προκειμένου να ταξιδεύουν εύκολα και άνετα προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως θα μειωθούν και οι οδικές διελεύσεις των Τούρκων από τα Τελωνεία του Έβρου. 

Μένει μόνο να δούμε αν όντως αυτό το εγχείρημα θα λάβει σάρκα και οστά και πότε. Και φυσικά, αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Μ.Κ.

Wednesday, August 5, 2026
spot_img

Latest News

«Πήρα το σκυλάκι μου αγκαλιά, αλλά δεν πρόλαβα να το σώσω»

Συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας από τον Άπαλο Αλεξ/πολης μετά την επίθεση αδέσποτου - Τραυματίστηκε η ίδια - Ο Δήμος προχώρησε στην περισυλλογή του ζώου Στιγμές...

More Articles Like This