Και στον Έβρο νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά της λύσσας κόκκινων αλεπούδων

Ο Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Αλεξ/πολης, Γιάννης Νικοδήμου, μίλησε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» για τα 75 ευρώ ανά αλεπού, καθώς και για το κυνήγι του αγριόχοιρου

Tο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει ότι ξεκινά το εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της λύσσας, η οποία επίκειται στη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2026.

Η επικείμενη (23η) εκστρατεία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου 2026 και να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου του 2026, με πιθανή παράταση έως το τέλος του ίδιου μήνα, εφόσον συντρέξουν λόγοι που επηρεάζουν την ομαλή διεξαγωγή της (π.χ. δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αεροπορικές απαγορεύσεις). 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκειά της, θα πραγματοποιηθούν από αέρος ρίψεις αντιλυσσικών εμβολίων-δολωμάτων σε 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. 

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι ΠΕ Έβρου (πλην Σαμοθράκης), Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας (τμήμα αυτής), Σερρών (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα αυτής), Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης (τμήμα αυτής), Γρεβενών (τμήμα αυτής), Ιωαννίνων (τμήμα αυτής), Θεσπρωτίας και Πρέβεζας (τμήμα αυτής).

  • Η θήρευση της κόκκινης αλεπούς

Μιλώντας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ», ο Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ΓιάννηςΝικοδήμου, ανέλυσε καίρια ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της τοπικής πανίδας, τα προγράμματα επιτήρησης της δημόσιας υγείας, καθώς και τη δράση των κυνηγών στην ύπαιθρο του Έβρου.

«Αυτήν την περίοδο, “τρέχει” ένα πρόγραμμα με τους κυνηγούς από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Επιδοτείται το κάθε δείγμα θηρευμένης αλεπούς: δηλαδή αν σκοτώσουμε μια αλεπού και την πάμε στο κτηνιατρείο, δικαιούται αυτός που θα την προσκομίσει 75 ευρώ ως αποζημίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 20 δείγματα από την περιοχή, ενώ ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν ακόμη 90. Μέσω της εξέτασης των δειγμάτων, οι Αρχές εντοπίζουν τυχόν κρούσματα λύσας, καταγράφουν τα σημεία θήρευσης για να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή, ενώ παράλληλα ελέγχεται αν τα ζώα έχουν καταναλώσει τα εμβόλια από τα δόντια τους. 

Ο κ. Νικοδήμου υπογράμμισε ότι η αλεπού θεωρείται επιβλαβές είδος που δρα σε βάρος άλλων ζώων, κάνοντας λόγο για «διπλό καλό», καθώς η θήρευσή της μειώνει τον υπερπληθυσμό και ενισχύει τον υγειονομικό έλεγχο.

  • Η πορεία του κυνηγιού του αγριόχοιρου στον Έβρο

Αναφορικά με το ζήτημα των αγριόχοιρων, το οποίο είχε απασχολήσει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Νικοδήμου διευκρίνισε ότι η κατάσταση είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη μέσω της κανονικής κυνηγετικής δραστηριότητας.

«Από 20 Αυγούστου έχει αρχίσει κανονικά το κυνήγι του αγριόχοιρου, οπότε δεν τίθεται θέμα να κάνουμε κάποια περαιτέρω δράση, γιατί οι κυνηγοί όλοι έχουν αρχίσει να τους κυνηγάνε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια έξτρα ομάδα, είναι ήδη οι κυνηγοί αυτήν την στιγμή έξω και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κάρπωση κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

  • Δράση επιβράβευσης από τον Κυνηγητικό Σύλλογο για τη μείωση των κορακοειδών

Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο βρέθηκε και η πρωτοβουλία του Συλλόγου για τον περιορισμό των κορακοειδών,τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρή απειλή για την τοπική πανίδα, καθώς καταστρέφουν φωλιές και μικρά πουλιά.

«Ως Κυνηγετικός Σύλλογος έχουμε αναλάβει μια δράση: όποιος κυνηγός μας φέρει 7 ζευγάρια πόδια, δηλαδή 7 πουλιά τα οποία έχει θηρεύσει από τα επιβλαβή κορακοειδή, θα του δίνουμε δώρο ένα κουτί φυσίγγια από τον Κυνηγητικό Σύλλογο. Πάει, τα παραδίδει και παίρνει το αντίτιμό του», εξήγησε ο κ. Νικοδήμου, επιβεβαιώνοντας την έμπρακτη στήριξη του Συλλόγου στους κυνηγούς που συμβάλλουν στην οικολογική ισορροπία.

Αλέξανδρος Κεσανλής

Saturday, October 3, 2026

Latest News

Επίδομα παραμεθορίου: Αίτημα για ενιαία κριτήρια από τους στρατιωτικούς

Στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜΘ, Νίκος Παναγιωτίδης, ζητώντας ίση αντιμετώπιση για τα στελέχη που υπηρετούν στα...

More Articles Like This