ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΕΡΝΕΙ Η «ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη
Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις , ενοποιήσεις ταμείων, κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων) και άλλα πολλά προβλέπει το νέο πρόγραμμα για το ασφαλιστικό, όπως αυτό διαφαίνεται από το e-mail του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Νταισελμπλουμ την περασμένη Δευτέρα και της δεσμεύσεις που έλαβε η Κυβέρνηση προκειμένου να πτύχει την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η «λίστα των μεταρρυθμίσεων» φαίνεται πως απέχει κατά πολύ από τις προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, προβλέπει:
* Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δηλαδή της συνταξιοδότησης λόγω γήρατος κάτω από τα 62. Εξάλειψη δε των κινήτρων και των «παραθύρων» που οδηγούν τους εργαζόμενους , κυρίως των τραπεζών και του δημοσίου, σε πρόωρη συνταξιοδότηση, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί με αύξηση των ορίων ηλικίας ή με την επιβολή μεγαλύτερης ποινής – μείωσης- σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από τα 62
* Κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και αντικατάστασή του από εξοικονόμηση – μείωση- παροχών
* Σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, μέτρο το οποίο θα αφορά κυρίως στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, νέα κλίμακα εισφορών και πλήρως ανταποδοτικό σύστημα.
* Θέσπιση ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος που θα παρέχει στοχευμένη οικονομική υποστήριξη για όσους μένουν άνεργοι σε ηλικίες από 50 έως 65 ετών, με τρόπο ώστε να εξαφανισθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρη συνταξιοδότηση.
* Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3, μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών
* Θεσμοθετείται στενότερος δεσμός μεταξύ ων συνταξιοδοτικών εισφορών και του εισοδήματος, με απλά λόγια θα γίνει ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
* Στο κείμενο δε, δεν γίνεται καθόλου αναφορά για κατάργηση των μειώσεων των συντάξεων που είχαν επιβληθεί με το Μνημόνιο αλλά ούτε και για καμία περαιτέρω μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κάτι που αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Στο πεδίο των συντάξεων αυτοί που φαίνεται να πλήττονται από τα νέα μέτρα της νέας Κυβέρνησης , παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, είναι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου με 25ετία που δεν έχουν όμως ακόμα συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, οι τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι γονείς ανηλίκων με 25ετία, ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου με 25ετία ή 35ετία, ακόμα και αν διορίστηκαν πριν το 1983, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενοι στα βαρέα του ΙΚΑ κ.α
Όσο η λίστα είναι ακόμα γενική και αόριστη και δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, μπορούν οι ασφαλισμένοι να διατηρούν κάποιες ελπίδες σχετικά με την διατήρηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
Μένει να δούμε με ποιο τρόπο ακριβώς θα εφαρμόσει τις , ειλημμένες πια, δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση απέναντι στο EUROGROUP, αθετώντας δυστυχώς όμως ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών της εξαγγελιών…….
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ
ΕΡ: «Είμαι συνταξιούχος στρατιωτικός από το 2009, σήμερα είμαι 51 ετών. Το 2010 γράφτηκα στο ΕΤΑΑ ως μηχανικός στον τομέα κύριας σύνταξης. Μέχρι σήμερα δεν ασκώ το επάγγελμα του μηχανικού. Πληρώνω τις ετήσιες συνδρομές μου με σκοπό να συνταξιοδοτηθώ κάποτε και από το ΕΤΑΑ. Λόγω των συνεχών μειώσεων που έχω υποστεί στη σύνταξη και δύο τέκνα που σπουδάζουν δεν είμαι πλέον σε θέση να καλύπτω τις συνδρομές στο ΕΤΑΑ. Εάν διακόψω σήμερα, τα χρήματα που έχω καταβάλλει μέχρι σήμερα τι γίνονται? Υπάρχει περίπτωση να τα διεκδικήσω δεδομένου του ότι έχουν καταβληθεί ως εισφορές που δεν γίνεται να κατοχυρωθούν ως σύνταξη. Σας ευχαριστώ και θα εκτιμούσα την οποιαδήποτε απάντησή σας. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο.»
ΑΠ: Δυστυχώς δεν προβλέπεται επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Μόνο εάν είχατε κρατήσεις κλάδου υγείας από το ΤΣΜΕΔΕ και πληρώνατε παράλληλα μέσω της σύνταξης εισφορές υγείας μπορείτε να τις αναζητήσετε
ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΕΡ: «Είμαι 62 ετών γυναίκα. Έχω περίπου 2 χρόνια εργασίας 1972-3 στο ΙΚΑ & από το 2003 είμαι ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη και σε ποιο ταμείο θα απευθυνθώ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ράνια Τ»
ΑΠ: Θα υποβάλλετε αίτηση συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ και να βγείτε στη σύνταξη στα 67 σας με 15 χρόνια ασφάλισης τουλάχιστον. Ο χρόνος του ΙΚΑ θα υπολογιστεί με βάση της διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL: E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030