Σε αυτιά “κωφών” πέφτουν οι προτάσεις της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ για την δημιουργία ενός γλυκίσματος που θα αποτελεί “διακριτικό” της πόλης – Γιατί η Δημοτική Αρχή, ή το Επιμελητήριο Έβρου δεν προκαλούν μια συνάντηση των ζαχαροπλαστών;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΕΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ γράφει γαι την σκοπιμότητα να αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη το δικό της διακριτικό γλύκισμα.
Όπως αυτό, για παράδειγμα, που χαρακτηρίζει άλλες πόλεις της χώρας μας.
Εν συντομία αναφέρουμε τους Ακανέδες (λουκούμια) Σερών, τους κουραμπιέδες Καρβάλης, τα τρίγωνα Πανοράματος Θεσ/νίκης κ.λπ., κ.λπ.
Ζητήσαμε πολλές φορές από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, να προσκαλέσει τους ζαχαροπλάστες του τόπου μας για να γνωμοδοτήσουν τι είδους γλύκισμα μπορούμε να φτιάξουμε και εδώ (για το οποίο οι πρώτες ύλες να υπάρχουν σε όλη την διάρκεια του χρόνου) ώστε να αποτελεί μια τουριστική σφραγίδα για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες μας.
Ακόμη οι ζαχαροπλάστες θα έπρεπε να προσδιορίσουν και το σχήμα του γλυκίσματος, π.χ. Σαν τον φάρο της Αλεξ/πολης, ώστε να λάβει το γλυκό την αντίστοιχη ονομασία.
Δυστυχώς οι προτάσεις μας αυτές, που δεν κοστίζουν τίποτα, έπεσαν σε αυτιά κωφών.
Γι αυτό συνεχίζουμε να φλυαρούμε για ανάπτυξη του τουρισμού, χωρίς να εξετάζουμε με ποιο τρόπο μπορεί να επωφεληθεί η τοπική αγορά.
Ίσως γιατί κάποιοι από τους τοπικούς μας Άρχοντες, κυρίως οι ανήκοντες στον Δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, νομίζουν πως ο τουρισμός είναι κάτι που έρχεται σαν επιφοίτηση του… Αγίου Πνεύματος.
Γιατί τα γράφουμε πάλι αυτά σήμερα;
Αφορμή μας έδωσε το Δελτίο Τύπου για τον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ευβοίας, ώστε να καθιερωθεί το καλύτερο τοπικό φαγητό, γλύκισμα και πρωινό.
***
Πραγματοποιήθηκε στην Κύμη Ευβοίας, ο τρίτος ημιτελικός γύρος, για την ανάδειξη των καλύτερων πιάτων της Εύβοιας.
Τα καλύτερα πιάτα σε τρεις κατηγορίες ( φαγητό, γλυκό, πρωινό) προκρίθηκαν για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.
Στον τελικό του διαγωνισμού, που διοργανώνει το Επιμελήτήριο, θα αναδειχθεί το πιο χαρακτηριστικό τοπικό φαγητό, πρωινό και γλυκό από όλη την Εύβοια, με τελικό σκοπό να καθιερωθούν ως αναγνωρίσιμα τοπικά χαρακτηριστικά πιάτα του νησιού.
Μέσα από πολλές συνταγές που διαγωνίστηκαν και μετά από την πολύ δύσκολη διαδικασία αξιολόγησης από την επιτροπή, οι πρώτες συνταγές που επιλέχθηκαν για να διαγωνιστούν στην τελική φάση του διαγωνισμού,ήταν οι ακόλουθες.
Κατηγορία φαγητού: 1. Ταβέρνα «ΞΥΛΙΝΗ ΦΩΛΙΑ», Κορασίδα, Τάσος και Γιώργος Ντούρας: Κόκορας με γκόγκιλες.2. Ταβέρνα «ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ», Κύμη, Χαράλαμπος Σπανός: Ψαρόσουπα. 3. Ταμπάκη Σταυρούλα, Αλιβέρι: Μελιτζάνες με τραχανά. 4. Τράκου Ιωάννα, Βίταλα: Ντολμαδάκια με κιμά.
Κατηγορία γλυκού: 1.Γεραντώνη Μαρία, Μονόδρι: Ραβανίμε πετιμέζι. 2. Ταβέρνα «ΞΥΛΙΝΗ ΦΩΛΙΑ», Κορασίδα, Τάσος και Γιώργος Ντούρας: Καρυδόπιτα. 3.Ζαχαροπλαστείο «Αφές Σιδεράκη», Κύμη, Σιδεράκη Παρασκευή:Μπακλαβάς Κουμιώτικος.4. Ζαχαροπλαστείο «ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ», Στόμιο Οξυλίνθου, Μαργέλη Ευαγγελία: Μπακλαβάς Κουμιώτικος.
Κατηγορία πρωινού: 1.«AVALONA»Σύλλογος Γυναικών Αυλώνος: Σπανακόπιτα. 2. Ταβέρνα « ΤΟ ΦΙΛΕΡΙ», Αυλωνάρι, Χροναίος Γεώργιος: Τηγανόψωμο.
Τιμητική διάκριση: 1. Δάφνη Βαγγελίτσα, Κύμη: Παστέλι. 2. Μάστορη Ασπασία, Λοφίσκος: Καρυδόπιτα.
Το φαγητό που διακρίθηκε ως τοπικό έδεσμα είναι ο κόκορας με γκόγκιλες.
Και αν ο δρόμος σας φέρει στην Εύβοια ζητήστε το.
Όμως εμείς εδώ στην Αλεξανδρούπολη, εξακολουθούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα.
Γιατί άραγε;
Την απάντηση μπορείτε να δώσετε εσείς οι αναγνώστες, μόνοι σας….
Σ.Κ.