9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

Ο Συν/σμός Σκόρδου της Νέας Βύσσας πρότυπο ανάπτυξης

Η Βύσσα καλύπτει σήμερα το 60%-70% της Ελληνικής παραγωγής – Τα εξαιρετικής ποιότητος προϊόντα, βάζουν φρένο στις εισαγωγές από την Κίνα

Η παραγωγή σκόρδου είναι μικρή και δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εισάγονται μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας είναι ιδανικές για την παραγωγή προϊόντος με πολύ υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Δυστυχώς, ενδογενείς αδυναμίες της αγροτικής οικονομίας αποτρέπουν την επέκταση της καλλιέργειας. Δεν λείπουν, παρόλα αυτά, παραδείγματα που δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική παραγωγική λύση για αρκετές περιοχές της χώρας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο συνεταιρισμός σκόρδου της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, που αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης όχι μόνο για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και για τον ευρύτερο ρόλο του στην τοπική οικονομία.

Αν και η παραγωγή σκόρδων είναι απλωμένη στις αυλές των καλλιεργητών και προετοιμάζεται για την κατασκευή των γνωστών πλεξίδων, εν τούτοις οι χονδρέμποροι των μεγάλων αγορών, και κυρίως της λαχαναγοράς του Ρέντη στην Αθήνα, ακυρώνουν τις παραγγελίες τους και τις συμφωνίες που έκαναν με τους παραδοσιακούς παραγωγούς, επικαλούμενοι μεγάλη προσφορά και πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο για νέες μειωμένες τιμές.

- Advertisement -

Και ενώ μέχρι τώρα συνηθίζαμε να ακούμε για αθρόες εισαγωγές σκόρδων από την Κίνα, φέτος στην περιοχή παρατηρείται ένας τοπικός αθέμιτος ανταγωνισμός από ετεροεπαγγελματίες που καλλιεργούν λαθραία σκόρδα –και όχι μόνο– για συμπλήρωση του εισοδήματός τους, χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.

«Η παραγωγή σκόρδου στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει την εγχώρια κατανάλωση, με συνέπεια να εισάγουμε από άλλες χώρες (όπως π.χ. Κίνα, Αργεντινή, Ισπανία κ.ά.).

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που αποτρέπουν τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και τους παραγωγούς στην περιοχή μας να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του σκόρδου. Το υψηλό κόστος παραγωγής, σε σύγκριση με τις άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Η καλλιέργειά του είναι χρονοβόρα και έτσι το κόστος είναι υψηλό. Η έλλειψη τεχνογνωσίας επίσης είναι εμφανής, αφού δεν υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία που να συντονίζει, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τους παραγωγούς, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών. Τα τοπικά γραφεία γεωργικής ανάπτυξης δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τους παραγωγούς και έτσι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς αισθάνονται ανέτοιμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα της επένδυσης σε μια νέα καλλιέργεια. Επιπρόσθετα, στον τομέα των υποδομών είμαστε πολύ πίσω, καθώς είναι σχεδόν ανύπαρκτα όλα εκείνα τα παραγωγικά εργαλεία για τη διαχείριση του προϊόντος μετά τη συγκομιδή του (αποθηκευτικοί χώροι, ψυγεία, μορφές συσκευασίας, συσκευαστήρια κ.ά.).

Τέλος, δεν δραστηριοποιείται κανένα συνεργατικό σχήμα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η συλλογική παραγωγική διαδικασία, δηλαδή η ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στην επιστημονική γνώση, το χαμηλό παραγωγικό κόστος και η δυνατότητα προώθησης του προϊόντος σε μεγαλύτερες αγορές. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων είναι η σχετικά μικρή μας παραγωγή να απορροφάται δύσκολα και σε πολύ χαμηλές τιμές».

Μια ευχάριστη νότα αισιοδοξίας από τον Έβρο

Καλές θα είναι οι αποδόσεις –ποιοτικά και ποσοτικά– για τα 3.000 στρέμματα καλλιέργειας στη Νέα Βύσσα Έβρου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής ξηρού σκόρδου πανελλαδικά. Η περίοδος συγκομιδής ολοκληρώθηκε και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Αναστάσιο Γιακμογλίδη, ήταν μια αρκετά καλή χρονιά.

Μετά την ξήρανση θα είναι έτοιμοι, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, να τροφοδοτήσουν τις αγορές. Οι απώλειες είναι μικρές, από χαλαζόπτωση και μύκητες και η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.100 – 1.200 κιλά/στρέμμα. Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού αναμένουν την περσινή τιμή, τα 2,25 ευρώ/κιλό, αλλά «είναι νωρίς να πούμε πού θα κλείσουν οι τιμές».

Η Βύσσα αυξάνει κάθε χρόνο τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και η στρεμματική απόδοση βελτιώνεται, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στη ζήτηση για το επώνυμο ξηρό σκόρδο. «Μόλις εμφανίζεται το σκόρδο της Βύσσας στις αγορές, η κατανάλωση στα εισαγόμενα πέφτει. Η Βύσσα καλύπτει το 60%-70% της ελληνικής παραγωγής. Δεν έχουμε ελπίδες να σταματήσουμε απόλυτα την εισαγωγή, αλλά προσπαθούμε να την περιορίσουμε με μεγαλύτερη παραγωγή, καθώς υπάρχει ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό».

Ο Συνεταιρισμός ασχολείται με την κατεργασία και αποφλοίωση του προϊόντος. Το σκόρδο Βύσσας πηγαίνει σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μικρές ποσότητες εξάγονται στην Βουλγαρία και την Κύπρο.

ypaithros.gr

Thursday, July 3, 2025

Latest News

Αναδιάρθρωση του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης… και στο βάθος ιδιωτικοποίησή του

Του Δημοσθένη Π. Δούκα Το σχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Η ολοκληρωμένη...

More Articles Like This