9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, June 21, 2025

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΣΚΟΡΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Είτε κρατούν το προϊόν τους στις αποθήκες, είτε το “σκοτώνουν” σε εξευτελιστικές τιμές – Δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ οι εισαγωγές σκόρδων από το εξωτερικό, συνεχίζονται

skorda.. skorda-1

Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη χρονιά, βρίσκονται οι Έλληνες παραγωγοί σκόρδου.

Το προϊόν, όπως επισημαίνεται, δεν πιάνει τιμή στο χωράφι, με αποτέλεσμα να παραμένει είτε στις αποθήκες, είτε να «σκοτώνεται» σε εξευτελιστικές τιμές της τάξης των 7-9 λεπτών το κιλό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής, το οποίο, αντιθέτως, χρόνο με το χρόνο, εκτινάσσεται.

- Advertisement -

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις ζημιές έως και 50% της παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και τις αθρόες εισαγωγές κινέζικων και αργεντίνικων σκόρδων, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την καλλιέργεια, που σε λιγότερο από ένα μήνα, το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να ξεκινήσει σπορά εκ νέου.

«Δυστυχώς οι ποσότητες σε μεγάλο βαθμό είναι αδιάθετες, αλλά και αυτές που έχουν διατεθεί από τους παραγωγούς στους εμπόρους είναι σε εξευτελιστικές τιμές», τονίζει ο κ. Γ. Μαργαριτίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου – «Ενότητα».

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα φθάσουμε στο σημείο να μην υπάρχει καλλιέργεια σκόρδου γενικά σ την Ελλάδα.

Πληροφορούμαστε ότι και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως στη Χαλκίδα που είχε βγάλει πρώιμα σκόρδα, αλλά και στη Λάρισα, οι τιμές είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα».

Ο τοπικός συνεταιρισμός, πάντως, προσπαθεί να στηρίξει την παραγωγή σκόρδου και στο πλαίσιο αυτό έχει αποπειραθεί να κάνει εξαγωγές στην Κύπρο, ενώ με την παρουσία του στη διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop στη Θεσσαλονίκη ήρθε σε επαφές και με εισαγωγείς από την Πολωνία και την Ουγγαρία, από όπου να υπάρξουν συμφωνίες. Επίσης, τον Οκτώβριο ο συνεταιρισμός θα συμμετάσχει και σε μια μεγάλη έκθεση στη Γερμανία.

Καταλήγοντας εστίασε και στην επιρροή που έχουν στο ελληνικό σκόρδο οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντος από την Κίνα και από την Αργεντινή, σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα brand name στο σκόρδο της περιοχής μας και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κάναμε πέρυσι μια έρευνα και τη συνεχίζουμε και φέτος.

Φάνηκαν κάποια θετικά αποτελέσματα από τη διεργασία αυτή, τα οποία τα χρησιμοποιούμε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως εκτός από τους παραγωγούς πρέπει και οι καταναλωτές να στηρίξουν την καλλιέργεια, αγοράζοντας τα ελληνικά σκόρδα, αλλά και γενικά τα προϊόντα του εγχώριου πρωτογενούς τομέα.

Λιάμης Λεωνίδας

Saturday, June 21, 2025

Latest News

DUTHSat-2: Από την Θράκη στο Διάστημα!

Έτοιμος προς εκτόξευση είναι ο δεύτερος δορυφόρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ....

More Articles Like This