Όταν ο φόρος εισοδήματος θα προκύπτει από την διαφορά Εσόδων-Εξόδων, τότε όλοι θα ζητούν Αποδείξεις
Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2015 υποστήριζε ότι το Δημόσιο θα είχε έξτρα έσοδα 1,5 δισ. ετησίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Τελικώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το φαινόμενο της μαύρης οικονομίας αλλά αντιθέτως το γιγάντωσε μέσα από την αύξηση των φόρων και των εισφορών.
Η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή «πριμοδοτήθηκαν» από την εκτίναξη του μη μισθολογικού κόστους και την επιδείνωση βασικών λειτουργιών του κράτους, όπως σε παιδεία, Υγεία και κοινωνική ασφάλιση, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να μην θεωρούν ότι οι φόροι τους έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Η κατάσταση βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Οι έμμεσοι φόροι σε καύσιμα, τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες έχουν φτάσει σε ύψη- ρεκόρ, ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιήθηκε, οι επιβαρύνσεις για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες πολλαπλασιάσθηκαν ενώ η επερχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα δώσει τη χαριστική βολή σε χαμηλόμισθους των 500 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται με ρυθμό 700 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως δημιουργώντας το φαύλο κύκλο που θα φέρει τις νέες αυξήσεις στη φορολογία.
Υπό το πρίσμα αυτό, η πρόταση που διατύπωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη φορολογικό σύστημα είναι σημαντική γιατί συνδυάζει τη μείωση των φόρων με την παροχή κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Οπως έχει αναλύσει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κώστας Κόλλιας, το μοντέλο που εισηγείται το Επιμελητήριο προβλέπει τη φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) με συντελεστές από 22% έως 40%. Στα έξοδα θα υπάγονται όλες οι συναλλαγές που γίνονται είτε με «πλαστικό χρήμα» (ηλεκτρονικά, μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών) είτε με μετρητά.
Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα έχουν κάθε λόγο να ζητούν αποδείξεις σε όλες τους τις συναλλαγές, καθώς θα προστίθενται στα έξοδά τους, ακόμη και για υπηρεσίες όπου η έννοια του τιμολογίου είναι σπάνια (ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί κ.λπ.). Επίσης στα έξοδα του φορολογουμένου αυτομάτως θα καταχωρίζονται δαπάνες που γίνονται μέσω POS χωρίς να είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων.
Ο τελικός φόρος θα επιβάλλεται στη διαφορά εσόδων και εξόδων, όπως συμβαίνει και στις επιχειρήσεις. Εάν ένας φορολογούμενος έχει έξοδα ίσα με τα έσοδα (όπως συμβαίνει συνήθως) δεν θα πληρώνει έξτρα φόρους.
Το Δημόσιο θα αντλήσει έσοδα από τη μείωση της φοροδιαφυγής υπό την προϋπόθεση ότι οι μηχανές POS θα συνδεθούν με τις ελεγκτικές αρχές και οι ταμειακές μηχανές με το σύστημα Taxis ώστε να αποδίδεται αυτομάτως ο ΦΠΑ.
Ενδιαφέρουσα η πρόταση, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τελικό σκοπό την πολυπόθητη μείωση της φορολογίας.
Πάνος Αμυράς
***
Σημείωση Ε.Θ.:
Όπως κατ’ επανάληψιν έχει γράψει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το δημιουργεί το ίδιο το Κράτος τόσο στους πολίτες, όσο και στις Επιχειρήσεις.
Η εισήγηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αποτελεί υιοθέτηση τους Αμερικανικού μοντέλου φορολογίας.
Όλες οι δαπάνες γίνονται δεκτές από την Εφορία και εμπίπτουν από το εισόδημα.
Εμείς πότε θα το εφαρμόσουμε;
Σ.Κ.