Μετά την συνένωση των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης με το «Διεθνές Πανεπιστήμιο» – Ποιες νέες Σχολές δημιουργούνται σε Καβάλα και Δράμα – Η Νοσηλευτική Διδ/χου, στην Ιατρική Σχολή Δ.Π.Θ.
Επτά (7) τμήματα σε τρείς σχολές, προβλέπει για την Καβάλα και τη Δράμα η μετεξέλιξη του ΤΕΙ ΑΜΘ, που προβλέπεται να προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Αυτό προβλέπεται στην πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής που συστήθηκε για αυτό το σκοπό, το οποίο έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας, και αν γίνει αποδεκτή, θα προχωρήσει στην υλοποίησή της το επόμενο διάστημα.
Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από πλευράς ΤΕΙ ΑΜΘ, με τον Πρύτανή του κ. Δημήτρη Μπαντέκα να διαβεβαιώνει πως τα τμήματα θα αποτελούν μέρος των τοπικών κοινωνιών, με την Περιφέρεια ΑΜΘ να έχει πλέον δύο πανεπιστήμια.
Όσο για το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, η πρόταση της επιτροπής προβλέπει ότι θα απορροφηθεί από τη Σχολή Ιατρικής του ΔΠΘ.
Οι νέες σχολές σε Καβάλα και Δράμα
Στην Καβάλα θα δημιουργηθεί Σχολή Θετικών Επιστημών με τρία τμήματα, που θα περιλαμβάνει το τμήμα Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής, και η Σχολή Επιστημών Διοίκησης με 2 τμήματα, που θα περιλαμβάνει το τμήμα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και το τμήμα Διοίκησης Επιστημών Τεχνολογίας.
Στην Δράμα θα δημιουργηθεί η Σχολή Γεωτεχνικών επιστημών με δύο τμήματα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, καθώς και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Οι σχολές αυτές θα δημιουργηθούν, πιθανότατα και την σχολική χρονιά 2019-2020, αν προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες από το υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουν και τα τμήματα του ΤΕΙ, μέχρι την αποφοίτηση των μαθητών τους, οι τελευταίοι εκ των οποίων θα εισαχθούν με το φετινό μηχανογραφικό.
Συνεργασία με το ΔΠΘ
Όσο για το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, η επιτροπή πρότεινε αυτό να περάσει στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, με τον κ. Μπαντέκα να θεωρεί πως δεν έχει νόημα να παραμείνει αυτό το Τμήμα στο νέο Πανεπιστήμιο, μιας και θα υπάρξουν δυσκολίες με την απόσταση για την υποστήριξή του. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, το ΔΠΘ με την Ιατρική Σχολή του μπορεί να το υποστηρίξει κατάλληλα.
«Δεν είμαστε αντίπαλοι με το ΔΠΘ, και μάλιστα πλέον η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει δύο πανεπιστήμια, τα οποία θα μπορούν άνετα να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν πολλά πράγματα για αυτή» σημείωσε ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ.
Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης