Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής μίλησε στο Στρασβούργο στη Μαρίνα Κονδύλη για τρία (3) σοβαρά θέματα που αφορούν τους πολίτες
Η μέχρι πρότινος ανεξάρτητη ευρωβουλευτής (πλέον έχει εισχωρήσει στο ΜέΡΑ25) Σοφία Σακοράφα μίλησε στο Στρασβούργο στην Μαρίνα Κονδύλη για τρία ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες.
– Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα – καθότι κι ο νομός Έβρου είναι πύλη εισόδου – η κα. Σακοράφα ήταν ξεκάθαρη:
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στις ακριτικές περιοχές, μαζί με τα ακριτικά νησιά, που δέχονται κύμα προσφύγων και μεταναστών. Δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός για το αν οι πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή από καταστάσεις φτώχειας (που τις προκαλούμε εμείς γιατί σφετεριζόμαστε τον πλούτο τους).
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι τεράστιο, παγκόσμιο φαινόμενο, με μαζικές μετακινήσεις πολιτών κατά χιλιάδες για κάτι καλύτερο. Η δυστυχία με την δική μας χώρα είναι ότι αποδέχτηκε να φιλοξενήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.
Τολμώ να πω και να στηλιτεύσω ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να λάβει μέτρα τιμωρίας γι’ αυτούς που απαξιώνουν τις συνθήκες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε κράτη-μέλη.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο ψυχών, όσα χρήματα κι αν δοθούν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τις υποδομές, δε θα πετύχει. Μιλάμε για άτομα που προσπαθούν να επιβιώσουν, να σώσουν τις οικογένειές τους.
Έχω πάει αθόρυβα σε ακριτικές περιοχές, το έχω ζήσει. Το πακέτο που μου δίνει η Ε.Ε. είναι για να προσφέρω πράγματα σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή.
Πλέον, έχουμε 2 δεδομένα: τη στήριξη των ανθρώπων αυτών που έρχονται εδώ και αναζητούν καλύτερες συνθήκες επιβίωσης. Το ΜέΡΑ25 έχει ένα πρόγραμμα το οποίο μιλάει για μικρές οργανωμένες κοινωνίες, που θα απορροφήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θα τους δώσει την δυνατότητα να ενσωματωθούν στη δική μας κοινωνία, στα ήθη και στα έθιμά μας, σεβόμενοι παράλληλα και τα δικά τους.
Να αποσυμφορηθούν τα νησιά και τα ακριτικά μέρη που επέδειξαν απεριόριστη προσέγγιση και συμπαράσταση. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι όλοι αυτοί καταστρέφονται… Η Ελλάδα πρέπει πια να προσπαθήσει να αποκτήσει μια κανονικότητα.
Δεν είναι λύση να τους πετάμε μέσα σε στρατόπεδα, δεν είναι λύση να ζούνε μέσα στα κρύα και στα χιόνια, δεν είναι λύση να δίνει κάποια κονδύλια η Ε.Ε., τα οποία δεν ελέγχει κιόλας και κανείς δε γνωρίζει που πηγαίνουν (ήδη έρχονται κάποια σκάνδαλα στην επιφάνεια) και που δεν λύνουνε το πρόβλημα. Έτσι, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται».
– Για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και γιατί πρέπει η Ελλάδα να εισάγει προϊόντα, τη στιγμή που μπορεί να παράξει τα δικά της, η κα. Σακοράφα τόνισε τα εξής:
«Προέρχομαι από την Θεσσαλία. Κι ενώ ο Θεσσαλικός κάμπος παρήγαγε τα πάντα, αυτήν τη στιγμή, το μόνο που παράγει μέσα από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαμβάκι και καπνός (που αυτά βεβαίως δεν τρώγονται).
Δε γίνεται να κάνουμε εισαγωγή σκόρδα, πατάτες, ντομάτες, κλπ. Δεν μπορεί να μην παράγουμε όλα αυτά τα προϊόντα, που σε μια δύσκολη στιγμή – και στη φάση που βρίσκεται η χώρα – να μην μπορεί να ταΐσει τον λαό της.
Ενώ βρισκόμαστε στην Ε.Ε., πρέπει να παλέψουμε και γι’ αυτό που λέμε εθνικό συμφέρον. Χρειάζεται λοιπόν μια πολιτική και στρατηγική που δεν ξεκινάει και δεν τελειώνει σε μια κυβέρνηση. Δεν μπορεί ο καθένας επειδή κυβέρνησε 2 χρόνια να κάνει ανάκατα όλα όσα υπάρχουν μέχρι στιγμής και να ξεκινά πάλι από την αρχή.
Απαιτείται στρατηγικός στόχος και εθνική στρατηγική για το που θέλουμε να πάει αυτή η χώρα και που θέλουμε αναπαραγωγικά να την κατευθύνουμε.
Να στραφούμε στην αγροτική παραγωγή (που οφείλουμε να το κάνουμε) για να μπορούμε να ταΐσουμε τον λαό μας, σε δύσκολες στιγμές».
– Κατά πόσο οι Έλληνες πολίτες είναι ενημερωμένοι για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο θα ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, η κα. Σακοράφα δήλωσε:
«Οι πολίτες είναι προβληματισμένοι και θυμωμένοι, όχι αδιάφοροι. Ρίχνουν τα βάρη στην Ε.Ε. γιατί δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
Εδώ λαμβάνονται οι πιο σοβαρές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον το δικό τους, των παιδιών μας, της πολιτικής που ασκείται αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση, μαζί με την πολιτική για το που πάει η Ευρώπη.
Θα ήταν πιο συνειδητοποιημένοι οι πολίτες όταν θα έριχναν την ψήφο στη ευρωκάλπη, για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα καλύτερα επιστημονικά κεφάλια στη χώρα.
Λείπει όμως η ενημέρωση και η σοβαρότητα. Θεωρώ μάλιστα χυδαίο ότι πάνε να γίνουν 3 εκλογές μαζί. Θα υποβιβαστούν έτσι οι ευρωεκλογές – θα πέσουν στα τάρταρα.
Ναι, αλλά εδώ παίρνονται οι αποφάσεις. Η χώρα μας πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν είναι κυρίαρχη. Εγώ το λέω αυτό από το 2010 (από το Α’ μνημόνιο), ότι είμαστε μια χώρα παροικία, διότι άλλοι αποφασίζουν για εμάς. Δυστυχώς, ορίζουν τα δικά μας πράγματα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τύποις. Αλλού παίρνονται οι αποφάσεις, από αλλού στέλνονται τα μνημόνια εδώ. Απ’ έξω λοιπόν, έρχονται και μας λένε τι πρέπει να κάνουν και αυτό θα συνεχίσει εσαεί, τουλάχιστον για 65 χρόνια.
Αυτό έχει να κάνει με τα παιδιά μας και τη νεολαία μας. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να έχουν ελπίδα, πρέπει να βγουν μπροστά στις διαδικασίες. Θα πρέπει να παλέψουν και να κατανοήσουν ότι κανείς δε θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη δική τους ζωή, αν δεν αποφασίσουν οι ίδιοι να αλλάξουν τα πράγματα και να δουν το μέλλον τους.
Η νεολαία πρέπει να μπει μπροστά! Ελπίδα υπάρχει, θέλει διεκδίκηση, αισιοδοξία, αγώνα και είναι στο χέρι μας.
Όσον αφορά το ΜέΡΑ25 – του οποίου είμαι μέλος πλέον – εκεί βρίσκεται η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν, να συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα (μέσα από την εμπειρία και την γνώση που έχουν), πάντα όμως με σεβασμό στην διαφορετική άποψη».
Μαρίνα Κονδύλη