9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, November 1, 2025

Δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς

Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε Ιθαγένεια και ψήφο σε αλλοδαπούς από την Αφρική και να απαγορεύουμε στους Έλληνες  του εξωτερικού, να ψηφίζουν 

Η Ελλάδα, μαζί μέ κάποιες χώρες της Αφρικής, είναι από τα ελάχιστα κράτη στον πλανήτη που δεν επιτρέπει στους πολίτες της να ψηφίζουν, εάν κατά τύχη η ημέρα των εκλογών τους πετύχει στο Παρίσι ή στο Λονδίνο.

Πρέπει, για να συμμετάσχεις σε εκλογές, να βρίσκεσαι υποχρεωτικώς στο εκλογικό σου τμήμα, στο Νότιο Πήλιο επί παραδείγματι ή στην Αμοργό.

- Advertisement -

Πρόκειται για μία από τις πολλές απαράδεκτες ελληνικές πατέντες, τις όποιες χρησιμοποιεί το κουτοπόνηρο πολιτικό μας σύστημα, ούτως ώστε να ελέγχεται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα το εκλογικό σώμα.

Διότι, με την τηλεοπτική προπαγάνδα ή με τις συγκεντρώσεις ή με τις παροχές της τελευταίας στιγμής, μαζεύεις κρίσιμες ψήφους και αυγατίζεις τα ποσοστά σου.

Τον κάτοικο Παγκρατίου τον ελέγχεις. Τον κάτοικο του Τέξας, όχι. Οπότε του στερείς την ψήφο, κι ας είναι Έλληνας. Απλό.

Αυτήν την πατέντα καλείται τώρα να καταργήσει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά δεν είναι μόνον δική της αυτή η υποχρέωση -όλα τα κόμματα πρέπει να συνδράμουν.

Φοβάμαι όμως πως ειδικώς ο Σύριζα δεν πρόκειται στα σοβαρά να συνδράμει, διότι γνωρίζει πώς, εάν ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, τα εκλογικά του ποσοστά θα καταρρεύσουν.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να εξηγήσουμε, από πολιτικής απόψεως κινούνται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οπότε, μία νέα ρύθμιση του εκλογικού νόμου, η οποία θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, θα είναι κίνδυνος-θάνατος για τον Σύριζα.

Φυσικά αυτό δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είναι κατά τα φαινόμενα αποφασισμένος να λύσει τάχιστα αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιό θα είναι ακριβώς το εκλογικό σώμα των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Υπάρχουν δύο λύσεις: είτε δίνεις γενικό δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες ανεξαιρέτως -αρκεί να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή να την αποκτήσουν- ή βάζεις κάποιο χρονικό περιορισμό μονίμου παραμονής στο εξωτερικό, 25-30 έτη, πέραν του οποίου δεν αποκτάς το δικαίωμα αυτό.

Η πρώτη λύση είναι η πιο δίκαιη. 

Το δικαίωμα ψήφου πρέπει να δοθεί σε όλους τους Έλληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. 

Ταυτόχρονα βεβαίως θα πρέπει να λυθούν και τα τεχνικά ζητήματα, όπως το πώς θα υπολογίζεται αυτή η ψήφος στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς οι ομογενείς δεν μπορούν να ψηφίζουν στις περιφέρειες από τις όποιες κατάγονται, ούτε να εκλέγουν βουλευτές από τις περιφέρειες στις όποιες κατοικούν στο εξωτερικό.

Υποχρεωτικά η ψήφος τους θα πρέπει να προστίθεται στο ποσοστό της επικράτειας και με βάση το τελικό αποτέλεσμα να υπολογίζεται η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Η πρόταση του Σύριζα να εκλέγουν οι ομογενείς 3 βουλευτές επικρατείας είναι αστεία και δείχνει τον πανικό του κ. Τσίπρα μπροστά στο ενδεχόμενο οι Έλληνες ομογενείς να τον καταποντίσουν πολιτικά.

Σε κάθε περίπτωση στο χέρι του πρωθυπουργού βρίσκεται ένα ισχυρότατο πολιτικό χαρτί και ταυτόχρονα ο ίδιος έχει μια ιστορική ευκαιρία να λύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, η θεραπεία του οποίου θα αποκαταστήσει την τάξη τών πραγμάτων.

Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε ιθαγένειες και δικαίωμα ψήφου στο άψε-σβήσε σε αλλοδαπούς από την Ασία και την Αφρική, με ελάχιστα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, και ταυτοχρόνως να απαγορεύουμε στους Έλληνες να ψηφίζουν.

Απόστολος Διαμαντής

Saturday, November 1, 2025

Latest News

Μέτρα ασφαλείας στις οικοδομές: Κλειδί για την προστασία των εργαζομένων

Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Γεωργιάδης τονίζει την ανάγκη τήρησης των κανόνων και εκπαίδευσης για ασφαλή εργασία Η ασφάλεια στις οικοδομές...
spot_img

More Articles Like This