9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

Η Ελλάδα μας αργοπεθαίνει…

Η μείωση των γεννήσεων έχει επιπτώσεις και στην οικονομία, αλλά και στην Εθνική Άμυνα της χώρας

Kαθόλου καλά δεν είναι τα νέα, αναφορικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, που ολοένα και συρρικνώνεται.

Η υπογεννητικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο», ενώ οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γερνάνε…

Για το θέμα αυτό – που προβληματίζει πολλούς πολίτες – έγινε συζήτηση στην εκπομπή της τηλεόρασης ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, «Επισημάνσεις» με την Μαρίνα Κονδύλη και τον Δημοσθένη Δούκα.

- Advertisement -

Καλεσμένος ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος και παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

«Υπάρχει μια γενική τάση στον Δυτικό κόσμο, να αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες οι ανεπτυγμένες ένα σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού. 

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι στην χειρότερη κατάσταση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και γι’ αυτό επείγει να σοβαρευτούμε και να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι οποιαδήποτε μέτρα και να ληφθούν, θα δουλέψουν μετά από δεκαετίες. 

Επομένως, πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα, να υιοθετήσει η πολιτεία τις κατάλληλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το οποίο είναι πολυπαραγοντικό.

Δηλαδή, θα επηρεάσει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, τον πολιτισμό και ένα σωρό άλλους παράγοντες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Θα έχει βέβαια και επιπτώσεις στην εθνική άμυνα», τόνισε ο κ. Νεκτάριος και συμπλήρωσε:

«Συγκριτικά, με τους γείτονές μας του Τούρκους, το 1920 ο γηγενής πληθυσμός της Τουρκίας ήταν 2,5 φορές ο ελληνικός πληθυσμός. Σήμερα είναι 1 προς 8 και το 2050 θα είναι 1 προς 15, δηλαδή θα έχουν φτάσει περίπου στα 110 εκατομμύρια, ενώ εμείς θα είμαστε γύρω στα 7,5 με 8 εκατομμύρια.

Επομένως, όλα αυτά θα έχουν συνέπειες και στην εθνική άμυνα και στην επιβίωση της χώρας μας».

Για την σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης, ο κ. Νεκτάριος ανέφερε πως: «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια συνολική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την επεξεργασία μιας στρατηγικής για την γήρανση του πληθυσμού και τα μέτρα τα οποία πρέπει να υιοθετήσουμε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.

[…] Το μισό εκατομμύριο των πρόωρα συνταξιοδούμενων στη χώρα μας κοστίζει κάθε χρόνο 6 δις ευρώ, ενώ αντίθετα δεν διαθέτουμε ούτε το 10% από αυτό το ποσό για τις νέες οικογένειες. Επομένως, η Βουλή και η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει πλέον να βρει πόρους για να ενισχύσει τις οικογένειες».

Εκείνο που ακόμα κατέστησε σαφές ο κ. Νεκτάριος είναι πως τα νέα ζευγάρια είναι ήδη πιεσμένα από το να βρούνε μια δουλειά, από το να βρούνε έναν καλό μισθό και μετά να βρούνε τους πόρους για να συντηρήσουν τα παιδιά τους, αν κάνουν ένα ή δύο παιδιά.

Το ζητούμενο επίσης – υπογράμμισε ο καθηγητής – είναι η χώρα μας να πετύχει την μετάλλαξη του “braindrain” σε “braingain”.

Πάντως, δυστυχώς, οι ρυθμοί αναπαραγωγής στη χώρα μας είναι πάρα πολύ χαμηλοί, κάτω από τον μέσο όρο του απαιτούμενου, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η θέση της Ελλάδος στο μέλλον. Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει πάρα πολύ…

Κλείνοντας, εκείνο που επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος ήταν το εξής: «Αυτό που συμβαίνει τώρα με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, δεν έχει συμβεί ποτέ στα χιλιάδες χρόνια του ελληνισμού. Ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα γήρανσης. Σε εθνικές καταστροφές, σε σφαγές, σε πολέμους, επαναστάσεις και οτιδήποτε είχε γίνει, ήταν τέτοιος ο ρυθμός αναπαραγωγής του ελληνικού πληθυσμού, που μέσα σε μια γενιά διπλασιαζόταν και έτσι ξεπερνιούνταν και όλα τα προβλήματα. Η γήρανση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, εάν δεν ελεγχθεί και δεν ανατραπεί, θα οδηγήσει μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα σε σχεδόν εξαφάνιση της χώρας».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μ.Κ.

Aegean
Thursday, July 3, 2025

Latest News

Πέμπτη 03 Ιουλίου 2025

Πέμπτη 03 Ιουλίου 2025Download

More Articles Like This