9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, October 14, 2025

Το… ήσυχο καλοκαίρι

 «Αβρόχοις ποσί» πέρασε τον σκόπελο της διασκέψεως του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν – Τον βοήθησε προς τούτο και η Ελληνική Αντιπροσωπεία

«Κι αν δεν είναι αληθές, ελέχθη ωραία» λένε οι Ιταλοί για τους ευσεβείς πόθους -εν προκειμένω τις ακριτομυθίες της κυβερνήσεως της Ν.Δ. πού πράγματι ελπίζει σε μία εκτόνωση της εντάσεως στην Ελληνοτουρκική μεθόριο- μόλις προχθές ταραχθείσα από εμβολισμό σκάφους τού Λιμενικού από Τουρκική ακταιωρό.

Αλλά το θέμα δεν είναι ο κατευνασμός, που προτίθεται να επιδείξει η Ελληνική πλευρά, η οποία ακόμη και όταν προκαλείται δεν αποδίδει τα ίσα αλλά πως αντιλαμβάνεται η γείτων χώρα την «θερινή καταπράυνση».

Εάν πρόκειται να συνεχίζονται οι υπερπτήσεις της Τουρκικής αεροπορίας υπεράνω των Ελληνικών νήσων, οι παραβιάσεις των χερσαίων συνόρων από λαθρομετανάστες προερχομένους από ανατολάς, το ΓΙΑΒΟΥΖ να κάνει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και εάν αξακολουθεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου στην Κύπρο από μετοίκους εκ Τουρκίας, τότε δεν πρόκειται περί ηρεμιστικής συμπεριφοράς του Τούρκου προέδρου Ερντογάν αλλά μάλλον για καταπτόηση του Έλληνος πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, που βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτή.

- Advertisement -

Η ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Η Τουρκία μόνο όταν ευρίσκεται εν αδυναμία ή εξαρτάται από την συμπαράσταση τρίτων επιδεικνύει καλήν διαγωγή κι αυτή επ’ ολίγον. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της και η ηγεμονική συμπεριφορά της ηγεσίας της επανέρχεται μετ’ ού πολύ και ίσως καθίσταται δριμυτέρα.

Αλλού γεννάται η ελπίς υποτονικότητος της Τουρκικής δραστηριότητος στην ευρύτερη περιοχή: από την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Εάν ούτος καταστήσει σαφές ότι δεν θ’ ανεχθή τις περυσινές αλητείες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την συνέχιση της παραβίασης του διεθνούς δικαίου όπως στην περίπτωση της Τουρκικής παρουσίας στην Λιβύη, τότε δυνατόν να επιδειχθή κάποια αυτοσυγκράτηση του Ταγίπ-εφέντη. Διαφορετικά θα έχομε επανάληψη της αγυρτίας του σε θερινή θερμοκρασία. Ο χρόνος θα το δείξει.

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Οι δύο χώρες ευρίσκονται πολύ κοντά. Αγγίζει ή μία την άλλη κι αν πρόκειται να έχομε «ένα ήσυχο καλοκαίρι» θα γίνει αμέσως αισθητό όπως και το αντίστροφο. 

Πάντως ο Έρντογάν πέρασε «αβρόχοις ποσί» τον σκόπελο της διασκέψεως- κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τον βοήθησε προς τούτο κι η Ελληνική αντιπροσωπία.

Κώστας Κόλμερ

Tuesday, October 14, 2025

Latest News

Χρυσό μετάλλιο για τον Αλεξανδρουπολίτη Αλέξανδρο Κοκκίνη!

Στα 400 μέτρα κατηγορίας Μ40, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Masters 2025 Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στο Πανευρωπαϊκό...

More Articles Like This