9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, February 21, 2026

O ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Αφιέρωμα της Γερμανικής εφημερίδας“Bild” στον Έβρο – Αναφορά και στο χάος στα σύνορα το 2020 – Ο Φράχτης πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει για να κρατά τους πρόσφυγες μακριά

Η γερμανική εφημερίδα Bild με ρεπορτάζ των Paul Ronzheimer και Λιάνας Σπυροπούλου αναφέρεται στον φράχτη του Έβρου, τον οποίον επισκέφθηκαν οι απεσταλμένοι της.

Σημειώνει ότι εκεί κοντά στην κωμόπολη των Φερών, «ένα μικρό μέρος στη μέση του πουθενά», είναι τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. και ακριβώς εκεί βρίσκεται ο φράχτης που θέλει να επιμηκύνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα έπρεπε να χρηματοδοτεί την κατασκευή φράχτη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι συνοριοφύλακες συνεχίζουν στις περιπολίες στην Αλεξανδρούπολη για να κρατήσουν μακριά τους πρόσφυγες, διευκρινίζουν οι αρθρογράφοι, κάνοντας λόγο για επικείμενη προσθήκη 100 χμ -στα ήδη υπάρχοντα 37 χμ του φράχτη- μέχρι το 2026.

ΤΙΤΛΟΣ: «Η Bild  στα ελληνοτουρκικά σύνορα» – Αυτός ο φράχτης είναι για να κρατά τους πρόσφυγες εκτός». 

- Advertisement -

Επισημαίνει ότι για την πρόσβαση στον φράχτη απαιτείται ειδική άδεια και ότι ο Έβρος είναι μια στρατιωτική ζώνη όπου «Έλληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί βιντεοσκοπούν τα πάντα», ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα.

«Εδώ επικρατούσε χάος μέχρι το 2020. Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο και για εισβολή όταν Τούρκοι συνοριοφύλακες απλώς άφησαν χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν. Μητσοτάκης:Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς. Tότε ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιστήκαμε τα σύνορα».

Η κατάσταση στα σύνορα του Έβρου είναι ιδιαίτερα πιεστική, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως αναφέρει και ο Διοικητής της Αστυνομίας στις Φέρες, Κωνσταντίνος Τσολακίδης, ο οποίος εξηγεί τη σημασία του φράχτη, του συστήματος επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας και των περιπολιών για την αποτροπή παράνομων εισροών.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις λεγόμενες “επαναπροωθήσεις” από την ελληνική πλευρά» και η συνοριακή αστυνομία κατηγορείται για βίαια αποτροπή προσφυγικών εισροών, και καταλήγει με τη δήλωση του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συνέντευξης:

«Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις. Ωστόσο, αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα. Είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των κανονισμών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα που κινδύνευαν να πνιγούν. Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό και θέλω επίσης να το εξηγήσω στους αναγνώστες σας: όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες έχουμε πνιγμούς στη θάλασσα».

ΠΗΓΗ: Bild – Paul Ronzheimer και Λιάνας Σπυροπούλου

spot_img
Saturday, February 21, 2026

Latest News

Με πλήθος κυβερνητικών στελεχών το προσυνέδριο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σημείωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου, Σπύρος Μιχαλόπουλος Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται...
spot_img
spot_img

More Articles Like This