9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, May 16, 2026

Οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου – Καλέ Πανηγύρι 2026» στο Διδυμότειχο 

 Οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC στο φετινό  Πανηγύρι

Tο ιστορικό Καλέ Πανηγύρι επιστρέφει και φέτος στο Διδυμότειχο, με ένα πολυήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που συνδυάζει μουσική, παράδοση, πολιτισμό και ιστορική μνήμη. 

Οι φετινές «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου – Καλέ Πανηγύρι 2026» θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου, με τη διοργάνωση του Δήμου Διδυμοτείχου και τη σύμπραξη πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Ξεχωριστή στιγμή των φετινών εκδηλώσεων αναμένεται να αποτελέσει η μεγάλη συναυλία των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC την Κυριακή 31 Μαΐου στο χώρο του Κάστρου, σε μια βραδιά που αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου. Το ιδιαίτερο μουσικό ύφος του συγκροτήματος, που συνδυάζει παραδοσιακά ακούσματα με σύγχρονους ήχους, θα δώσει έναν ξεχωριστό τόνο στο φετινό πρόγραμμα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 27 Μαΐου με την επετειακή συναυλία της Τετράφωνης Χορωδίας «Δίδυμα Τείχη» με τίτλο «25 χρόνια ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ – 25 Έλληνες Συνθέτες», ενώ τις επόμενες ημέρες τη σκυτάλη παίρνουν χορευτικά συγκροτήματα, χορωδίες και πολιτιστικοί σύλλογοι του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής.

- Advertisement -

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Το Κάστρο», ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Τα Δίδυμα Τείχη», ο Μουσικοχορευτικός Καλλιτεχνικός Όμιλος «Ορφεύς», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και Φίλων «Απειρωτάν», η Χορωδία Διδυμοτειχιτών Θεσσαλονίκης, αλλά και σύλλογοι με δράσεις αφιερωμένες στην ιστορία, την παράδοση και τις τέχνες.

Παράλληλα, ιδιαίτερη θέση στο φετινό πρόγραμμα έχουν και τα «Παλαιολόγεια», οι εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου προς τιμήν του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, παιδικές εκδηλώσεις, επιδείξεις δημιουργίας με ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και η καθιερωμένη «Καστρινή Πεζοπορία» από τους «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση», με ιστορική περιήγηση γύρω από τα τείχη και τα μνημεία της καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου.

Το Καλέ Πανηγύρι, ένας από τους παλαιότερους θεσμούς του Διδυμοτείχου, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της πόλης, μετατρέποντας το βυζαντινό Κάστρο σε επίκεντρο πολιτισμού, παράδοσης και δημιουργικής έκφρασης.

Saturday, May 16, 2026
spot_img
spot_img

Latest News

Κέντρα Καινοτομίας στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης 

Το Κέντρο Καινοτομίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Ξάνθη  Τα Κέντρα Καινοτομίας αποτελούν ένα οικοσύστημα γνώσης που θα ενσωματώνει και...
spot_img

More Articles Like This