Στο επίκεντρο κενά και ελλείψεις – Στους δρόμους γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι βγήκαν χτες το πρωί μαζί στους δρόμους, ζητώντας ουσιαστική στήριξη της δημόσιας Παιδείας.
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρέθηκαν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές και η ανάγκη για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτύπωσαν το κλίμα πανελλαδικής αναταραχής. Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και η Αλεξανδρούπολη, όπου η εκπαιδευτική κοινότητα ενώθηκε και διεκδίκησε το εκπαιδευτικό σύστημα που της αξίζει.
Το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ βρέθηκε μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και κατέγραψε τις δηλώσεις των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:
- Μαθήτρια Λυκείου: «Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα σχολεία μας, έχουμε δει σε σχολεία της Ελλάδας να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών και ειμαστέ εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την κακή εικόνα τον σχολείων».
- Γιώτα Βενετοπούλου, Ειδική Γραμματέας Δασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδας: «24ώρη κλαδική απεργία, μια απεργία που έχει κυρήξει η πανελλήνια ομοσπονδία. Απεργία στην οποία συμμετέχουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων, μαθητές και φοιτητές. Γνωρίζουμε όλοι ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση γενικότερα τα τελευταία χρόνια».
- Ζωή Κάλτσου, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Σήμερα ο ρόλος του εκπαιδευτικού έχει αλλάξει, δεν είναι ο δάσκαλος, οποίος έχει τον σεβασμό, την καταξίωτη και ήταν ο υπεύθυνος της μόρφωσης των μαθητών του. Σήμερα ο δάσκαλος, ώστοσο, είναι ο δάσκαλος της γραφειοκρατίας σε σχολεία που είναι υποστελεγχωμένα».
- Ματούλα Μάτσα, Αντιπρόεδρος Α΄ΕΛΜΕ Έβρου: «Βρισκόμαστε στην απεργία σήμερα, παίρνοντας την σκυτάλη από τους εργαζόμενους στην Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν, απεργώντας και κλείνοντας τα σχολεία».
- Παναγιώτης Τσίρτσης, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Έβρου: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και δεν πάει άλλο. Έτσι, όλοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσδοκούν σε τίποτα άλλο και σε καμία αλλαγή κυβέρνησης, γιατί όλα τα προβλήματα υπάρχουν τα τελευταία 15 χρόνια. Παρά μόνο να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη παιδεία πρώτα από όλα, γιατί μια ισχυρή παιδεία θα μπορέσει να ανατρέψει μια τέτοια πολιτική».






Τα προβλήματα της παιδεία στο επίκεντρο

Πέρα από την κάλυψη των κενών, η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί επαρκή χρηματοδότηση, συντήρηση των σχολικών κτιρίων και ουσιαστική στήριξη των οικογενειών.
Για τους γονείς, το ζητούμενο είναι να διασφαλίζεται στην πράξη η ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στη μόρφωση. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών στέκονται και οι εργαζόμενοι.
Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα, το αίτημα είναι κοινό: pαιδεία με επαρκές προσωπικό, ασφαλή σχολεία και ίσες ευκαιρίες για όλους.
Μαρία Καρασουλτάνη




