9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, February 19, 2026

Σοβαρό ζήτημα με τους 3 μουφτήδες της Θράκης

Μετά την παύση του μουφτή Διδυμοτείχου Μεμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, ζητείται η παραίτηση των νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Ροδόπης, που όμως αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν – Τι ζητά το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

Σοβαρό ζήτημα με την παραμονή των μουφτήδων της Θράκης στην θέση τους έχει προκύψει τις τελευταίες ήμερες, με πιθανή εμπλοκή του τουρκικού παράγοντος.

Λίγες ήμερες μετά την παύση του τοποτηρητού της μουφτείας Διδυμοτείχου, Μεμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, από τον Ιερωμένο Οσμάν Χαμζά, με απόφαση η οποία αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» και την υπέγραψε ο ασκών καθήκοντα Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, το τουρκικό Προξενείο φέρεται να έχει ζητήσει την αντικατάσταση των δύο άλλων μουφτήδων, της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Συμφώνως προς δημοσιεύματα στον θρακικό Τύπο, την παραίτηση των δύο νομίμων μουφτήδων ζήτησε ξαφνικά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τους να το πράξουν άμεσα.

- Advertisement -

Η «παραίτησή» τους όμως είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς, εάν δεν το πράξουν οι ίδιοι, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει, όπως επιθυμεί.

Και αυτό διότι απαιτείται απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Προκοπής Παυλόπουλος είχε ανανεώσει την θητεία του μουφτή Ξάνθης, Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, έως το 2021 μόλις τον περασμένο Αύγουστο!

Η επίσημη δικαιολογία είναι πώς πρέπει να συνταξιοδοτηθούν. Κατά πληροφορίες, οι δύο ιερωμένοι αρνούνται να παραιτηθούν, καθώς, όπως φέρεται να λένε, κάποιοι θέλουν να τους δώσουν «βορά» στις ορέξεις του τούρκικου Προξενείου.

Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναγνωρίσει ως μουφτήδες τους «ψευδομουφτήδες» Ξάνθης και Ροδόπης που έχει επιλέξει η Άγκυρα.

Η αντικατάστασή τους, με δυο νέα πρόσωπα πομακικής καταγωγής, ενδέχεται να περιορίσει τις αντιδράσεις του τουρκικού Προξενείου στα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα.

Συμφώνως προς πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, έχει θέσει «βέτο» σε ενδεχόμενο διορισμό νέων μουφτήδων.

Η εφημερίδα «Μαχητής» της Ξάνθης αναφέρει ότι και η ΝΔ αντίδρα στην απρόσμενη αυτή εξέλιξη, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει, για ψηφοθηρικούς λόγους, στις απαιτήσεις των μειονοτικών βουλευτών της και της τουρκικής Κυβερνήσεως που εντείνει τις παρασκηνιακές της πιέσεις για περισσότερο «τουρκοποίηση» της μειονότητος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και την άποψη έμπειρου διπλωμάτη, ο οποίος υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια απόφαση ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα».

Προσέθεσε ότι ήδη έχουν γίνει σοβαρές υποχωρήσεις μετά από τουρκικές πιέσεις και εκβιασμούς σε σοβαρά εθνικά ζητήματα, και κάλεσε την Κυβέρνηση να μην ενδώσει στις προκλητικές απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Εξήγησε δε ότι στην Τουρκία οι μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται.

spot_img
Thursday, February 19, 2026

Latest News

Επαναφορά των σιδηροδρομικών δρομολογίων Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο-Αλεξανδρούπολη

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ – Σιδηρόδρομοι Ελλάδος, από την Τετάρτη 18/02/2026 αποκαθίσταται η σιδηροδρομική...
spot_img
spot_img

More Articles Like This