9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, September 14, 2025

Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Οι προτάσεις τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς – Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, είναι ενιαία  

 

Μετά από την ανάρτηση προς διαβούλευση από το ΥΠΑΑΤ, στη σελίδα του υπουργείου, της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, βάση του κοινοτικού κανονισμού 1305/2013 οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ                                                                                                                     καταθέσαμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις και προτάσεις :

Δεν συνυπολογίζεται στις γεωκλιματικές μετρήσεις, ο βοσκότοπος που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Αυτό δίνει μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική αφού οι βοσκότοποι στη χώρα μας, λόγω της φύσης τους, επηρεάζονται  άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες και δεν υπόκεινται σε βελτίωση της απόδοσής τους, με τεχνικά μέσα.

- Advertisement -

Όλα τα κριτήρια σχετίζονται με την καλλιεργήσιμη γη, στοιχείο από το οποίο συμπεραίνουμε ότι τα κριτήρια αυτά έχουν προσαρμοστεί τις συνθήκες χωρών, που δεν ασκούν εκτατική κτηνοτροφία, με την έννοια που αποδίδουμε εμείς  στον όρο, εκτατική κτηνοτροφία (βοσκοτόπια με πετρώδης εκτάσεις, δάση, θαμνολίβαδα,  χερσολίβαδα, λιγοστή αλλά ποιοτική βοσκή). Στις χώρες αυτές η μορφολογία της καλλιεργήσιμης γης, ταυτίζεται με αυτή των βοσκοτόπων.

Ζητάμε την ξεχωριστή προσέγγιση, σε σχέση με το χαρακτηρισμό μιας περιοχής, με φυσικούς περιορισμούς, της γεωργίας από την κτηνοτροφία. Με διαφορετικά κριτήρια για τον κάθε κλάδο,  ώστε το αποτέλεσμα των κριτηρίων αυτών, να κάνει πιο ρεαλιστική και πιο δίκαιη, την ένταξη ή μη, της περιοχής αυτής.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιο ή ποια κριτήρια πληροί η κάθε περιοχή ξεχωριστά , που εντάσσεται στο νέο κατάλογο των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Ζητάμε την άμεση ένταξη, των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας, Π.Ε. Καβάλας, Π.Ε. Δράμας μαζί με τη Θράκη, της οποίας οι περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ορεινές ή με φυσικούς περιορισμούς, εντάσσονται ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η περιφέρειά μας είναι ενιαία και ονομάζεται περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι και η κτηνοτροφική πρακτική είναι κοινές, οι κλιματολογικές συνθήκες το ίδιο, η ανάγκη βελτίωσης του περιβάλλοντος, της διατήρησης της υπαίθρου, όπως και του τουριστικού δυναμικού της περιοχής, είναι κοινά και για τους πέντε νομούς της ΑΜΘ. Γιατί υπάρχει αυτός ο αναίτιος διαχωρισμός; Ελπίζουμε όχι για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, γιατί αυτοί δεν αναφέρονται πουθενά, στο κείμενο της διαβούλευσης!

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.697289698

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6974813465

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΛ.6989768662

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6931000798

spot_img
Sunday, September 14, 2025

Latest News

Ορυκτά καύσιμα και τσιμέντο ευθύνονται για τους εντονότερους καύσωνες! 

Περισσότερους και πιο έντονους καύσωνες φέρνει η παραγωγή ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου, με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα!   Η ανθρωπογενής κλιματική...

More Articles Like This