9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 27, 2026

«Μπλόκο» στους Κήπους σε φορτίο τουρκικής ντομάτας

Βρέθηκαν μολυσμένες οι αποξηραμένες ντομάτες με τον ιό της ηπατίτιδας Α’ – Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει μέτρα προστασίας

Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στο RASFF(Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τροφές και Ζωοτροφές), την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών σε τομάτες από την Τουρκία που αντιστοιχούν στον ιό της ηπατίτιδας Α.

Οι τουρκικές ντομάτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων στους Κήπους, όπου κατά τη διεξαγωγή αναλύσεων οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην απόρριψη της εισαγωγής αυτών των ντοματών, εμποδίζοντας έτσι να φτάσουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “ΑγροΤύπου”, η δειγματοληψία έγινε στις 17/08/2020, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα στο Τελωνείο Κήπων, αφορά αποξηραμένες ντομάτες.

- Advertisement -

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα με τουρκικές ντομάτες μολυσμένες με ιό της ηπατίτιδας Α είναι παλιά ιστορία. Πριν μια δεκαετία (2010) είχε εκδηλωθεί επιδημία ηπατίτιδας Α σε Ευρωπαίους πολίτες, που οφειλόταν σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας εισαγόμενης από την Τουρκία στη Γαλλία και είχε υπάρξει τότε σχετική ειδοποίηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένουμε από την ΕΕ να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας για τις εισαγωγές ντομάτας, όπως είχε πάρει πρόσφατα μέτρα κατά της Αργεντινής για τις εισαγωγές λεμονιών.

agrotypos.gr

spot_img
spot_img
Friday, March 27, 2026

Latest News

Θερινή ώρα 2026: Μπροστά τα ρολόγια αυτήν την Κυριακή

Αλλαγή ώρας 2026 αυτήν την Κυριακή 29 Μαρτίου, με τη θερινή ώρα να επιστρέφει στα ρολόγια για μία ακόμη φορά. Για...
spot_img
spot_img

More Articles Like This