9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, February 4, 2026

Σύγχρονα ερπυστριοφόρα μεταφοράς προσωπικού για μονάδες του Έβρου

Το ΓΕΣ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Αμερικάνους – Ενδιαφέρον για το ΜΙ-17 – Ιδανικό όμως θα ήταν το ισχυρό Μ2 BRADLEY

Η σταδιακή μέσα στα επόμενα χρόνια αντικατάσταση των γερασμένων πλέον M-113 A1-A1E-A2 με νέα σύγχρονα ερπυστριοφόρα όπως τα M2 Bradleyαλλά και τεθωρακισμένα τροχοφόρα όπως τα M117 Guardianκρίνεται επιβεβλημένη.

Hαπόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου να αποδεσμεύσει 1200 μεταχειρισμένα Μ1117 Guardianγια τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς άνοιξε το δρόμο. Από αυτά ένας μικρός αριθμός επιχειρεί σε Αμερικανικές Μονάδες οι οποίες εδρεύουν στην Ευρώπη ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ΓΕΣ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Αμερικανούς προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο η παραχώρηση η οποία καθυστέρησε κυρίως λόγω των μέτρων για τον Covid-19. 

Όπως αναφέρει το Pentapostagma.gr, στελέχη του Στρατού Ξηράς έχουν αναλάβει να προχωρήσουν σε αυτοψία για να δουν και να επιλέξουν τα M1117 τα οποία θέλει να αποκτήσει το ΓΕΣ. Όπως τονίζουν πηγές του επιτελείου ο Στρατός Ξηράς προσανατολίζεται να επιλέξει τελικά 800 τεθωρακισμένα M1117 από τα 1200 διαθέσιμα, αυτά που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ήδη χαμηλό κόστος στο οποίο προσφέρουν οι Αμερικανοί τα Μ1117 και να πέσει αρκετά κάτω από τα 100 εκ δολάρια, αναφλερει το Newpost.gr

- Advertisement -

Επιπλέον το ΓΕΣ πιέζει για την παραχώρηση μαζί με τα Μ1117 και του οπλισμού που μεταφέρουν δηλαδή των δύο πολυβόλων 12,7 και 7,62 αλλά και των βομβιδοβόλων 40mm. Το τεθωρακισμένο M1117 κατηγορίας ASV(ArmoredSecurityVehicle) θεωρείται από το ΓΕΣ ιδανικό για τις ανάγκες των Μονάδων στα χερσαία σύνορα όσο κυρίως στα νησιά όπου οι μικρές διαστάσεις,η ευελιξία και η ταχύτητα που αγγίζει τα 60 μίλια τα κάνουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης. 

Όμως σε καμία περίπτωση τα M1117 δεν μπορούν να αποτελούν τον διάδοχο των M113 όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο στο στόχαστρο του ΓΕΣ έχουν μπει τα Μ2 BRADLEYειδικά για τις ανάγκες των Μονάδων του Έβρου. Πρόκειται για τεθωρακισμένα κατηγορίας AFV(ArmoredFightingVehicle) με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Διαθέτει το πυροβόλο 25mmM242 Bushmaster, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOWκαι ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.

Kάθε Μ2 Bradleyμπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός,πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους. Τα Bradleyχρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα από τον Αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου και μάλιστα κατέστρεψαν περισσότερα Ιρακινά τεθωρακισμένα απ´όσα τα Abrams. 

Το ΓΕΣ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση τουλάχιστον 350 μεταχειρισμένα M2 Bradleyαπό τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να εργάζεται αθόρυβα αλλά συστηματικά και για το συγκεριμένο θέμα όπως και για το ζήτημα της απόκτησης των M117. Οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει ήδη θετικά με τις συζητήσεις πάντως για τα Bradleyνα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. 

Wednesday, February 4, 2026

Latest News

Ο φούρνος της γειτονιάς κοιτάζει στο μέλλον

Ημερίδα της Συντεχνίας Αρτοποιών Έβρου στην Αλεξανδρούπολη για τη νέα γενιά, τις προκλήσεις και την εξέλιξη του κλάδου Την Κυριακή...
spot_img
spot_img
spot_img

More Articles Like This