9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Το χρονικό των τρομοκρατικών ενεργειών της Τουρκίας, εις βάρος των αλιευτικών μας στο Θρακικό Πέλαγος, ξεκινά από τον εντοπισμό των πετρελαίων στην περιοχή Πρίνου της Θάσου – Και οι προκλήσεις συνεχίζονται

TRATES-1 tourkikh-aktaioros

Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, πίστευαν ότι δίνοντας στην Τουρκία την Ανατολική Θράκη με τα Στενά  και στην Ελλάδα τη Δυτική Θράκη με το Αιγαίο, θα εξασφάλιζαν μια βιώσιμη  ισορροπία  δυνάμεων. Και αυτό φάνηκε εφικτό αλλά, μέχρι το 1973.

Το καλοκαίρι του 1973, όταν το γεωτρύπανο ξεκίνησε εργασίες για το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Θρακικό (περιοχή Πρίνου), στα πλαίσια Σύμβασης του 1969, μεταξύ ελληνικού κράτους και της Oceanic Exploration Co, φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

- Advertisement -

Από τότε άρχισαν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, οι Τουρκικές προκλήσεις στο Θρακικό.

 

Το ιστορικό των προκλήσεων έχει ως εξής :

 

Το Νοέμβριο του 1973, στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας, δημοσιεύτηκε χάρτης του ΒΑ Αιγαίου και του Θρακικού όπου περιοχές των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά  και διεθνών, παραχωρούντο για διενέργεια πετρελαϊκών ερευνών.

Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοίνωνε ότι το υδρογραφικό “Τσανταρλί”, από 29/5 έως 4/6 θα πραγματοποιούσε έρευνες πετρελαίου στο Β.Α  Αιγαίο και  στο Ανατ. Θρακικό.

Το καλοκαίρι του 1976 (23/7 μέχρι 17/8), είχαμε την πρώτη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο με το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «ΧΟΡΑ». Το «βυθίσατε το Χόρα», του Ανδρέα Παπανδρέου ειπώθηκε, την 8η Αυγούστου 1976, ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο «Αστέρας» της Αλεξανδρούπολης, σε συγκέντρωση οπαδών του.

Το 1978, το αλιευτικό  «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ψ», μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, 4 ν.μ  ΝΑ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εμβολίζεται από Τούρκικη τορπιλάκατο.

Η Αλεξανδρούπολη θρηνεί για  τον πνιγμό ενός   20χρονου παλικαριού, μέλους του πληρώματος του αλιευτικού.

Το 1981, το αλιευτικό  «ΠΛΑΝΗΤΗΣ» μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, 3 ν.μ  ΝΑ από τη Σαμοθράκη καταλαμβάνεται από το πλήρωμα Τουρκικού πολεμικού πλοίου και οδηγείται στην Ίμβρο.

Το αλιευτικό και το πλήρωμά του απελευθερώνονται μετά από 3 ημέρες .

Το 1982, τα αλιευτικά «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» και  «ΓΛΑΡΟΣ», μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, 4 ν.μ  ΝΑ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καταλαμβάνονται από το πλήρωμα Τουρκικού πολεμικού πλοίου και οδηγούνται στο λιμάνι της Αίνου.

Τα αλιευτικά και το πλήρωμά τους απελευθερώνονται μετά από 10 ώρες.

Το 1993, το αλιευτικό  «ΚΑΠΕΤΑΝ  ΓΙΩΡΓΗΣ», στα διεθνή ύδατα  10 ν.μ ΝΑ, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παίρνει εντολή από Τουρκικό πολεμικό να το ακολουθήσει στο λιμάνι της Αίνου.

Ο κυβερνήτης του ελληνικού αλιευτικού αρνείται με αποτέλεσμα από το Τουρκικό πολεμικό να πετάξουν κάβο για να το ρυμουλκήσουν αναγκαστικά.

Μετά από «ναυμαχία»  το αλιευτικό ξεφεύγει με πολλές ζημιές και καταπλέει  στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,  ρυμουλκούμενο  από άλλο ελληνικό αλιευτικό.

Το 2002, το αλιευτικό  «ΔΕΣΠΟΙΝΑ», μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πλησίον της βραχονησίδας Ζουράφα ή Λαδόξερα καταλαμβάνεται από το πλήρωμα Τουρκικού πολεμικού πλοίου και οδηγείται στο λιμάνι της Αίνου.

Το πλήρωμα του αλιευτικού ελευθερώνεται μετά από λίγες ημέρες και το σκάφος μετά από 10 μήνες.

Το 2005, τρία Τουρκικά πολεμικά πλοία (2 κανονιοφόροι και 1 αντιτορπιλικό ) έπλεαν προκλητικά αλλά με το πρόσχημα  της «αβλαβούς διέλευσης»  μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πλησίον της βραχονησίδας Ζουράφα ή Λαδόξερα.

Το 2009, τουρκική  ακταιωρός «παρενοχλούσε» το περιπολικό σκάφος  της  Λιμενικής Αρχής  Σαμοθράκης κατά την μεταφορά προσωπικού και υλικών στη βραχονησίδα  Ζουράφα ή Λαδόξερα για τη  συντήρηση του Φάρου της. βραχονησίδας.

Το περιστατικό  κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα αλιέα ο οποίος βρισκόταν κοντά και το έδωσε  στα ΜΜΕ.

Το 2010, το υδρογραφικό τουρκικό  πλοίο CESME Α 599  διενεργούσε έρευνες κοντά στη Σαμοθράκη, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο «τρίγωνο» Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη – Μαρώνεια.

Το 2011, το υδρογραφικό   τουρκικό πλοίο  CUBUKLU Α 549  εκτελούσε προκλητικά πλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλησίον της βραχονησίδας Ζουράφα ή Λαδόξερα και στη συνέχεια στα διεθνή ύδατα μεταξύ  Σαμοθράκης και Θάσου.

Το 2012, είχαμε δυο περιστατικά : (ι) Τουρκική ακταιωρός, πλέοντας μέσα στα ελληνικά  χωρικά ύδατα, «παρακολουθούσε»,  τις εργασίες αποκατάστασης ζημιών στο Φάρο της βραχονησίδας  Ζουράφα και  (ιι) Περίπου είκοσι τουρκικά αλιευτικά, συνοδευόμενα από τουρκική ακταιωρό,  αλίευαν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Ζουράφας.

Στην περιοχή κατέπλευσε το ΠΑΘ (περιπολικό ανοικτής θαλάσσης) 040 του Λιμενικού Σώματος που έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή.

Το 2013, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους της Σαμοθράκης, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πλησίον της βραχονησίδας Ζουράφα ή Λαδόξερα, έκανε παρατηρήσεις σε πέντε Τουρκικά αλιευτικά σκάφη που αλίευαν να φύγουν από την περιοχή.

Οι τελευταίοι όχι μόνο δεν αποχώρησαν αλλά ζήτησαν και την συνδρομή της Τουρκικής Ακταιωρού 308 που κατέπλευσε μετά από λίγο.

Το τελευταίο περιστατικό, και να ευχηθούμε να είναι πραγματικά το τελευταίο, σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2014, και πάλι στη θαλάσσια περιοχή της Ζουράφας ή Λαδόξερας, μεταξύ Τουρκικής ακταιωρού και περιπολικών  σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Παπανικολόπουλος Νικόλαος

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α )

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Ξεκινάει κύκλος επισκέψεων του Χριστόδουλου Τοψίδη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες

Παρουσίαση του έργου και ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματίζονται Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας...

More Articles Like This