9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα έχει αναπτύξει από το 2009 το Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης, με ομιλίες, εκθέσεις, εκδρομές, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.λπ., που αποδεικνύουν την γεωπολιτική σημασία και ιστορία του τόπου μας

istoriko-2-copy istoriko-2 istoriko-1 istoriko-moyseio

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή που μας έστειλε το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
***
Αξιότιμε κ. Κονδύλη,
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης έχει αναπτύξει από το 2009 μία πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα που περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις και διοργανώνει ομιλίες, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδρομές.
Για την ενημέρωση σας ως εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Θράκη» σας στέλνουμε την επιστολή αυτή με τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων και με την ευχή ότι τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας θα συνεχίζετε να υποστηρίζετε με την παρουσία σας και να προβάλλετε τις δράσεις του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η μόνιμη έκθεση στον 1ο όροφο με θέμα την ιστορία της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή και τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.
Η έκθεση αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων.
Η μόνιμη έκθεση στον ημιόροφο περιλαμβάνει τη συλλογή της λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη, προσωπικότητας με καθοριστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης μεταπολεμικά. Μέσα από μοναδικά εκθέματα και αναπαραστάσεις, παρουσιάζονται η ζωή, οι δραστηριότητες, οι ιδιότυπες ενδυμασίες και τα τέχνεργα των Σαρακατσάνων γυναικών της Θράκης στον ιδιαίτερο νομαδικό τους βίο.
Στον ισόγειο χώρο του μουσείου διοργανώνονται ημερίδες, διαλέξεις, παρουσιάσεις και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και λειτουργεί πωλητήριο αναμνηστικών ειδών και εκδόσεων του μουσείου.

- Advertisement -

ΚΥΚΛΟΙ ΟΜΙΛΙΩΝ
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από το 2009 έχει ξεκινήσει τους κύκλους ομιλιών-διαλέξεων με τίτλο «Γνωριμία με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού».
Τα θέματα που αναπτύσσονται είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, προσιτά σε μεγάλο βαθμό στο ευρύ κοινό της πόλης μας και αγγίζουν το σύγχρονο προβληματισμό της κοινωνίας.
Οι προσωπικότητες που συμμετέχουν στους κύκλους ομιλιών-διαλέξεων διακρίνονται για την καταξίωση τους στο τομέα που υπηρετούν και για την αναγνώριση του έργου τους από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας και του εξωτερικού.
Ενδεικτικά προσωπικότητες που έχουν τιμήσει μέχρι σήμερα τους κύκλους ομιλιών του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης είναι ο αρχιτέκτονας κ. Αλέξανδρος Τομπάζης, ο σκηνοθέτης κ. Παντελής Βούλγαρης, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο αστροφυσικός κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο καθηγητής ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ, ο καθηγητής Πέτρος Μαρτινίδης, ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, ο κριτικός θεάτρου Κωνσταστίνος Γεωργουσόπουλος και ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής.
Από το 2014 το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει διημερίδες σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας μας. Στη διημερίδα που υλοποιήθηκε το 2014 με θέμα: «Η Αρχαιολογική Έρευνα στη Θράκη» συμμετείχαν αξιόλογοι αρχαιολόγοι και επιστήμονες οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αρχαιολογική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Θράκης.
Συγκεκριμένα οι εισηγητές της διημερίδας με αλφαβητική σειρά είναι: η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή, αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΛΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο κ. Γεώργιος Καραδέδος, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και τέως καθηγητής στο Α.Π.Θ., ο κ. Ματθαίος Κουτσουμανής, αρχαιολόγος της ΙΘ’ ΕΠΚΑ, ο κ. Δημήτριος Μάτσας, Προϊστάμενος της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και η κα Πολυξένη Τσατσοπούλου, αρχαιολόγος της ΙΘ’ ΕΠΚΑ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ- ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Παράλληλα στους χώρους του Μουσείου πραγματοποιείται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλοξενούνται στους χώρους του αξιόλογες εκθέσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλοξενούνται στους χώρους του αξιόλογες εκθέσεις ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου καθώς και λογοτεχνικές διαλέξεις και παρουσιάσεις βιβλίων.
Ενδεικτικά τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί οι εκδηλώσεις:
* Έκθεση Φωτογραφίας – Αρχειακού Υλικού για το Έπος του ’40, με υλικό από το Πολεμικό Μουσείο, τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και το Υπουργείο Εξωτερικών, με τίτλο «Για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής».
* Έκθεση Φωτογραφίας – Αρχειακού Υλικού για την απελευθέρωση της Θράκης 14 Μαΐου 1920, με υλικό από το Πολεμικό Μουσείο, τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
* Παρουσιάσεις Βιβλίων : «το Νήμα» της Victoria Hislop, «Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου» της Αγγελικής Νικολούλη, «Ο Ύπατος της Σμύρνης» της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, «Η πόλη των απόντων» του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες» της Νάντιας Μαρίας Ελ Σέιχ, «Πέτρινες Θεές» του Γιώργου Ψύλλα.
* Έκθεση ολυμπιακών δαδών της συλλογής του κ. Αθανασίου Κριτσινέλη με τις ολυμπιακές δάδες από το 1936 μέχρι το 2012.
* Έκθεση φωτογραφίας από το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης με τίτλο : «TERRA THRAKIA».
* Έκθεση πινάκων ζωγραφικής με τίτλο: «Δύο ζωγράφοι … ένα λιμάνι» με έργα των Δ. Ναλμάντη και Θ. Αγγλιά.
* Λογοτεχνικές βραδιές με τίτλο: «Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη» και «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη» με ομιλήτρια τη φιλόλογο Μαρία Ρούσκα-Ντερλίκη.
* Προβολές ντοκιμαντέρ: από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Ίμβρος-Τένεδος: της μνήμης και της λήθης» και σε συνεργασία με τον σύλλογο Ελληνογαλλικής φιλίας «Γεγονότα στη Φώκαια 1914».
Επίσης, γίνονται προσπάθειες για μεταφορά εκθέσεων από αξιόλογα μουσεία της χώρας μας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο για τα παιδιά της πόλης και να αποκτήσει δεσμούς με τη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα της.
Έχει ως απώτερο στόχο να αποτελέσει έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό χώρο μάθησης για το παιδικό κοινό και να κληρονομιά της περιοχής και την μουσειακή αγωγή.
Το Ιστορικό Μουσείο συνεργάζεται με μουσειοπαιδαγωγούς και καθηγητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Επιστημών Αγωγής) οι οποίοι σχεδιάζουν ειδικά προγράμματα στηριζόμενοι σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις από τον χώρο της παιδαγωγικής και της μουσειακής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα υπάρχουν:
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες
Από τον Οκτώβριο του 2012, προσφέρονται οργανωμένα προγράμματα για το νηπιαγωγείο και τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (διάρκειας περίπου 1.5 ώρας).
Τα προγράμματα στοχεύουν στη γνωριμία του παιδικού κοινού με πτυχές από το πολυδιάστατο παρελθόν της πόλης. Παλιά αντικείμενα, αυθεντικό φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και ιστορίες έχουν καταγράψει την συναρπαστική πορεία της πόλης στον χρόνο, και αποτελούν το κέντρο των προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, προσφέρονται τα εξής προγράμματα:
«Μια φορά και έναν καιρό στην Αλεξανδρούπολη» (νηπιαγωγείο, Α και Β δημοτικού)
«Τι δουλειά να έκαναν οι προπαππούδες μας;» (νηπιαγωγείο, Α και Β δημοτικού)
«Το άρωμα μιας πόλης: ένα μαγευτικό, εκπαιδευτικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα της Αλεξανδρούπολης» (Γ και Δ δημοτικού)
«Ταξίδι στα επαγγέλματα του παρελθόντος» (Ε και ΣΤ Δημοτικού)
«Ζωγραφίζοντας τις 4 εποχές» (νηπιαγωγείο και όλες οι τάξεις του Δημοτικού)
«Το δέντρο των αναμνήσεων» (νηπιαγωγείο)
Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο
Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο φιλοξενούνται δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά δημοτικού, οι οποίες διοργανώνονται από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Π.Θ. υπό την επιμέλεια του κ. Σίμου Παπαδόπουλου, επίκουρου καθηγητή θεατρολογίας. Επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα την αστρονομία για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου υλοποιούνται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑΘ) και τέλος εικαστικά εργαστήρια σε συνεργασία με τον κ. Αποστόλη Ιτσκούδη, απόφοιτο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας.

Ανεξάρτητη σχολική Επίσκεψη
Ολόκληρες τάξεις από σχολεία όλης της χώρας ξεναγούνται στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου μαθαίνοντας με ευχάριστο τρόπο την ιστορία της πόλης μας αλλά και τη ζωή και τα τέχνεργα των Σαρακατσάνων της Θράκης.

Εκπόνηση project στη Β/βάθμια εκπαίδευση
Οι μαθητές της Α’ Λυκείου μπορούν να βρουν πληροφορίες στο Μουσείο για την εκπόνηση ενός project σε μία από τις θεματολογίες (τοπική ιστορία, οικονομία/εμπόριο, ιστορία εκπαίδευσης/ιστορία Τύπου, αρχιτεκτονική δημοσίων κτηρίων, πολιτική ιστορία, επαγγέλματα/άνθρωποι, πολιτικά γεγονότα κλπ) που υποστηρίζουν οι εκθέσεις του.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα, η διοργάνωση εκδρομών ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο να ανακαλύψουν τα μέλη του τις ελληνικές κοινότητες και να περπατήσουν στα ίχνη που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός.
Συγκεκριμένα, τα μέλη και οι φίλοι έχουν επισκεφτεί μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις πόλεις και περιοχές της Μικράς Ασίας, των Δυτικών Βαλκανίων, της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας κ.α. με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης
α.α. o Αντιπρόεδρος Ελευθέριος Τσινταράκης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This