Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει κίνηση της Τουρκίας, προς αλλαγή του STATUS QUO, σε Αιγαίο και Θράκη – Αίτημα στις ΗΠΑ για απόκτηση 20 νέων Μαχητικών F-35 και δύο Αντιτορπιλλικών
Η συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να κλιμακώνει όσον αφορά στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης στην κατεύθυνση αλλαγής των συνόρων, προκαλεί τεράστια πλέον ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας με τα Γενικά Επιτελεία να βρίσκονται σε “αναμμένα κάρβουνα” γιατί γνωρίζουν ακριβώς τις αδυναμίες των Ένοπλων Δυνάμεων και ειδικά στην Αεροπορία και το Ναυτικό.
Το Μέγαρο Μαξίμου για να το πούμε ευθέως φοβάται πλέον μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο για την αλλαγή του status quo ή ακόμη και στον Έβρο λόγω της Θράκης. Αυτές είναι οι δύο περιοχές που έχει “στοχοποιήσει” ο Ρ.Τ. Ερντογάν. Αμφισβητεί το Αιγαίο, ζητώντας αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και οι αξιώσεις του στη βόρεια Ελλάδα φθάνουν μέχρι και τη… Θεσσαλονίκη.
Και βεβαίως οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι, “η Μουσούλη και το Χαλέπι ανήκουν στην Τουρκία”, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Εκτιμάται, αν ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Ιράκ και στη Συρία και η Τουρκία καταφέρει να βάλει… πόδι σε αυτές τις περιοχές τότε θα έρθει η σειρά της Ελλάδας, αν βεβαίως δεν έχει συμβεί κάποιο “θερμό επεισόδιο” στο μεταξύ στο Αιγαίο.
Ενδεικτικό της ανησυχίας στην κυβέρνηση είναι ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πίστευε πώς η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και να μην υπάρχουν αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης, τώρα διαπιστώνει πώς η Τουρκία δεν εδράζει την συμπεριφορά της από την ελληνική στάση αλλά από τις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις της που θέλουν αλλαγή status quo στην περιοχή και στο Αιγαίο.
Άριστοι γνώστες των ελληνοτουρκικών πιστεύουν πώς όσο τα χρόνια θα περνούν και θα πλησιάζει το 2023, έτος που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και την δημιουργία του νέου τουρκικού κράτους τόσο ο Ρ.Τ. Ερντογάν θα πιέζει για αλλαγή συνόρων. Στόχος του η ανάκτηση εδαφών επί της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η ανησυχία της κυβέρνησης, και όλου του πολιτικού φάσματος, δεν εκφράζεται μόνο από την αλλαγή στάσης που καταγράφεται από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με τις πληροφορίες του “pronews.gr”, αλλά και από τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά θέματα.
Ο Πάνος Καμμένος αφενός ακύρωσε την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και κινείται πλέον, όπως προέκυψε από την συνέντευξη που παραχώρησε στο “PRONEWS” στην προώθηση απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, σε συνεννόηση προφανώς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό να προλάβει ένα μεγάλο κακό για τη χώρα, καθώς από την πολιτική των μνημονίων οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποδυναμωμένες. Ιδίως η Αεροπορία και το Ναυτικό.
Φέρεται λοιπόν να έχει αιτηθεί από τις ΗΠΑ χρηματοδότηση για την απόκτηση μίας Μοίρας stelth μαχητικών (20 μονάδες) F-35 Lightning II, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία κίνηση που σαφώς υπαγορεύθηκε, εκτός από την επιχειρησιακή πραγματικότητα και από την οικονομική λογική.
Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τα αεροσκάφη που σήμερα διαθέτει και λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει αφενός στον εκσυγχρονισμό των F-16 και αφετέρου στην απόκτηση ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους κόντρα στα 100 F-35 που θα αποκτήσει η Τουρκία και στην αριθμητική της υπεροχή.
Αν όντως υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς των ΗΠΑ τότε η Ελλάδα θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την αεροπορική της εικόνα στο Αιγαίο. Όσον αφορά δε στην Μοίρα των F-35, αν τελικά υλοποιηθεί το όλο πρόγραμμα βάσει των όσων είπε στο “PRONEWS” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, θα εδρεύει στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πώς η Ελλάδα θα ζητήσει από τις ΗΠΑ και δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke από αυτά που απελευθερώνονται μετά το 2020 σε μία προσπάθεια να κλείσει και τις “μαύρες τρύπες” στο Πολεμικό Ναυτικό που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την μη προμήθεια οπλικών συστημάτων για πολλά χρόνια και βεβαίως τα όσα σκάνδαλα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Και όπως είπαμε δεν είναι μόνο η ανησυχία που επικρατεί στην κυβέρνηση και σαφώς στα Γενικά Επιτελεία που έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό το Μέγαρο Μαξίμου για την καταιγίδα που έρχεται, αλλά προειδοποιούν για δυσάρεστες εξελίξεις και πολιτικοί με την εμπειρία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
“Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι η ασφαλέστερη οδός για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. Αναδεικνύει όμως η Ιστορία και ένα άλλο δίδαγμα. Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ισχυρής πολιτικής βούλησης και ομοψυχίας σ’ έναν δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο”, έγραψε μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα ο Κώστας Καραμανλής.
“Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι η ασφαλέστερη οδός για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον. Για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. Για την καταδίκη των πρακτικών που πάντα και παντού οδηγούν σε περιπέτειες. Το δίδαγμα αυτό της ιστορίας είναι πάντα επίκαιρο. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διεθνούς αναστάτωσης και γεωπολιτικής αστάθειας.
Και αφορά βεβαίως όλες τις ηγεσίες, κατά μείζονα λόγο όμως εκείνες που ρέπουν στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, που υποθάλπουν ανιστόρητους αλυτρωτισμούς που εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις”, προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός για να καταλήξει: “Η προσπάθεια για ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με όλους τους λαούς είναι ύψιστο καθήκον και κριτήριο υπευθυνότητας ηγεσιών και πολιτών. Υπέρτατο όμως χρέος είναι η προάσπιση εθνικών συμφερόντων”.
Είναι προφανής λοιπόν η ανησυχία και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα δεδομένης της εχθρικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και την προσπάθειας να επιβάλει αλλαγή του status quo στο Αιγαίο. Κάτι το οποίο θα επιχειρήσει όπως εκτιμάται βασιζόμενη στην Συνθήκη των Παρισίων ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Το ίδιο, κατά κάποιο τρόπο θα προσπαθήσει να κάνει και στον Έβρο.
Αυτό ασφαλώς θα συνιστά την αφορμή για ένα μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο ή στον Έβρο. Άλλωστε τα σχέδια που έχουν εκπονήσει οι Τούρκοι για την επίτευξη του είναι πολλά: Σχέδιο “Βαριοπούλα”, σχέδιο “Suga”, σχέδιο “Νότιο Βέλος” κ.α.