9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Τί έχουν να… πουν Τσίπρας και Μακρόν;

Γνωρίζει η Κυβέρνηση τις θέσεις του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας για την Βενεζουέλα, τον Μαδούρο, τα Αριστεία και τον ολοκληρωτισμό; 

Την Τρίτη 29 Αυγούστου ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακράν είχε προσκαλέσει τους ανά τον κόσμο Γάλλους πρέσβεις και ανώτερους διπλωμάτες της χώρας του, και επί περίπου 85 λεπτά τους μίλησε για τα δράματά του και πώς αυτά συνδυάζονται με μία ισχυρή γαλλική παρουσία στον κόσμο του 21 ου αιώνα και της παγκοσμιοποίησης.

Εν όψει της αφίξεως του Γάλλου προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα στις 7 Σεπτεμβρίου και της παραμονής του για μία ακόμα ημέρα, παρακολούθησα από την αρχή έως το τέλος την όντως εντυπωσιακή και μεστή σε περιεχόμενο ομιλία του, η  οποία μεταδόθηκε ολόκληρη από το γαλλικό διεθνές ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι France 24.

- Advertisement -

‘Ομολογώ ότι πρόθεσή μου ήταν να καταγράψω θέσεις και απόψεις του κ. Εμμ. Μακράν σε θέματα που αφορούν και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η ομιλία του απευθυνόταν σε ανθρώπους που εκπροσωπούν την Γαλλία, τον πολιτισμό της και τις επιδιώξεις της στα πέρατα τούυ κόσμου.

Υπέθεσα δε ότι παρών στην εκδήλωση αυτή θα ήταν και ο αξιότιμος Γάλλος πρέσβυς στην Αθήνα, μια και εικάζω ότι λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην χώρα μας θα τον έχει ενημερώσει για την γενική ελληνική κατάσταση, για τους προσανατολισμούς και τα πιστεύω του Έλληνα πρωθυπουργού και για τις προοπτικές της χώρας μας στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό θέλω να πιστεύω ότι οι γαλλικές διπλωματικές υπηρεσίες γνωρίζουν τοεπικοινωνιακό θέμα που ήδη προετοιμάζει το επιτελείο του κ. Τσίπρα και του οποίου στόχος είναι να μεταφέρει προς τους εδώ ιθαγενείς μία πλήρως απατηλή εικόνα του Γάλλου προέδρου και των πραγματικών θέσεων και απόψεών του.

Πέραν, βέβαια, από τις διπλωματικές πιρουέτες που για λόγους διπλωματικής ευπρέπειας θαυποχρεωθεί να κάνει στην Αθήνα.

Μεταφέρουμε έτσι ορισμένες θέσεις του κ. Εμμανυέλ Μακράν, όντας βέβαιοι ότι σε μία πιθανή συνέντευξη Τύπου κανείς δεν πρόκειται να θίξει τα θέματα πού αναφέρονται στην συνέχεια.

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο καθεστώς- ίνδαλμα του πρωθυπουργού μας και του Σύριζα πουεπικρατεί και δολοφονεί στην Βενεζουέλα, ο Γάλλος πρόεδρος το χαρακτήρισε «απεχθή δικτατορία» και είπε ότι αποτελεί ντροπή για την δημοκρατία και την Λατινική Αμερική.

Ως εκ τούτου, καταδίκασε απερίφραστα  τον δικτάτορα Μαδούρο και την συμμορία του, πράγμα πουδεν έπραξε ή ελληνική κυβέρνηση όταν τής ζητήθηκε από την Ευρώπη να πάρει θέση πάνω στο θέμα αυτό.

Επίσης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον ‘Έλληνα «αρχιδικαστή» του προέδρου Κλίντον το 1999 υπουργό Δικαιοσύνης(;;;) κ. Στ. Κοντονή, ο Γ άλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία δεν κάνει επιλογές ολοκληρωτισμών και εγκλημάτων.

Υπαινίχθη έτσι ότι ένα καθεστώς κρίνεται από τα έργα του και όχι από τις προθέσεις του.

Εντυπωσιακές υπήρξαν και οι αναφορές και υπογραμμίσεις του κ. Μακράν στην αριστεία, στην παιδεία του 21ου αιώνα, στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, στην καλλιέργεια της μαθήσεως και των γνώσεων και στην ανάγκη διαδόσεως της γαλλικής γλώσσας.

Αν οι κ. Γαβρόγλου, Μπαλτάς και Φίλης μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα λεγάμενα του Γάλλου προέδρου, ίσως να μην απέφευγαν την αιφνίδια αποπληξία. Συγκεκριμένα, ο κ. Μακράν υπογράμμισε ότι σε μία εποχή όπου οι γνώσεις, οι καινοτομίες, το άνοιγμα νέων αγορών καιηεξωστρέφεια αποτελούν συντελεστές προόδου και συνολικής ανάπτυξης, όσους περισσότερους αρίστους έχει μία χώρα τόσο το καλύτερο γι’ αυτήν.

Στο επίπεδό αυτό ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η εξαγωγή εκπαίδευση αποτελεί σήμερα πηγή εισοδήματος και επιρροής για μία χώρα, και άρα η Γαλλία, η οποία δέχεται κάπου 300.000 ξένους φοιτητές στα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, θα πρέπει να τους διπλασιάσει τα χρόνια που έρχονται.

Τόσο για διπλωματικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι ο αριθμός των σπουδαστών που θέλουν να σπουδάσουν σε Αμερική και Ευρώπη αυξάνεται κατά 25% κάθε χρόνο και έως σήμερα στην αγορά αυτή οι ΗΠΑ έχουν την μερίδα του λέοντος.

Γνωρίζει, άραγε, ο Γάλλος πρόεδρος ότι στην επαιτούσα για δανεικά και για διαγραφές χρέους Ελλάδα, οι ξένοι φοιτητές είναι ανεπιθύμητοι και ότι η αριστεία διώκεται, μπας και χαλάσει την σούπα του κράτους των Εξαρχείων και του γελοίου εκπαιδευτικού συνδικαλισμού.

Γνωρίζει, άραγε επακριβώς ο Γάλλος πρόεδρος, στον οποίο θα ζητηθεί να πάρει θέση για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, με ποιούς συνομιλεί και ποιοι είναι οι στόχοι τους;

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος 

Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

spot_img
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Latest News

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει 10 χρόνια μπροστά δάνεια»

Όσα δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς για την οικονομία, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενουςΚαλεσμένος στα Γεγονότα...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This