9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

Μεγάλα κράτη – Μεγάλες ατιμίες

Τραγικά διορατικός ο Ελευθέριος Βενιζέλος, σα να έβλεπε το 2015, αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Βόρειο Συρία

Η Ελλάς είναι πολύ μικρή χώρα για να διαπράξει τόσο μεγάλην ατιμίαν», απάντησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Γερμανό πρέσβη το 1915, όταν εκείνος του ζήτησε να «πουλήσει» τη σύμμαχο Σερβία και να συνταχθεί στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων.

Ο συγκινητικός ρομαντισμός του Εθνάρχη ανταμείφθηκε με τη νίκη της Αντάντ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχύρωση των εδαφικών κερδών της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους – συν τη Δυτική Θράκη. 

- Advertisement -

Ωστόσο, ο Βενιζέλος είχε το θάρρος να ομολογήσει ότι δεν κινήθηκε από φιλότιμο, αλλά από ρεαλισμό; 

«Εάν μεγάλα και ισχυρά κράτη δύνανται να παραβλέπουν κατά τας περιστάσεις τας εκ των συνθηκών υποχρεώσεις, ο κίνδυνος δι’ αυτά εντεύθεν είναι μικρός. 

Υπάρχει ισχύς μεγάλη, η οποία ίσως αναπληροί την ηθικήν δύναμιν.

 Αλλά διά κράτη μικρά, όπως η Ελλάς, η αθέτησις των συμμαχικών υποχρεώσεων θα απετέλει διά το Κράτος ατίμωσιν, της οποίας η Ελλάς ως εξ όλης της ιστορίας της δεν ήτο αξία…», ανέφερε στη Βουλή, παραμονές Εθνικού Διχασμού.

Ο Βενιζέλος αποδείχθηκε τραγικά διορατικός. 

Μιλώντας για «ισχυρά κράτη, δυνάμενα να παραβλέπουν τας εκ των συνθηκών υποχρεώσεις», έβλεπε θαρρείς σε κρυστάλλινη σφαίρα τα τεκταινόμενα αυτές τις ώρες στη Βόρεια Συρία, όπου ο κουρδικός πληθυσμός και το ένοπλο τμήμα του ετοιμάζονται να προτάξουν τα στήθη τους για να υπερασπιστούν τη γη τους από τον Τούρκο εισβολέα. 

Αν τελικά συμβεί το μακελειό που φοβάται ο ΟΗΕ -μακάρι να έστω και στο παρά 1’ – ένα αιώνιο όνειδος θα ακολουθεί:

Αφενός τις ΗΠΑ, πού πρώτα χρησιμοποίησαν τις συροκουρδικές δυνάμεις για να καθαρίσουν τον ISIS κι ύστερα τις άφησαν στα κρύα του λουτρού.

Και αφετέρου τη Ρωσίας που προκάλεσε την κοινή νοημοσύνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Τούρκοι «θα… σεβαστούν την Εδαφική ακεραιότητα της Συρίας μόλις ολοκληρωθεί η απαραίτητη (!) επιχείρηση για την ασφάλειά τους». 

Μεγάλα κράτη, μεγάλες ατιμίες.

Γιάννης Παπαδάτος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τα δέκα (10) μέτρα – αντίμετρα της Ελλάδος για την Αγία Σοφία

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα στην Άγκυρα – Από λουκέτο στην ZIRAATBANK μέχρι κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού...

Απαιτούν τα κεφάλια των οκτώ στρατιωτικών

Που είχαν έλθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Όχι σε διακομματική χωρίς τους Θρακιώτες

Χαιρετίζουμε την Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – Όμως στην Επιτροπή πρέπει απαραιτήτως να μετέχουν οι Θεσμικοί Φορείς της Θράκης – Όχι...

Άμεση πρέπει να είναι η έκδοση της «ΚΥΑ» για το 12%

Οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα – Η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες Ανάπτυξης της Θράκης – Να επαναφερθεί το μέτρο επιδότησης του εργασιακού...

Οι αγνοούμενοι της Κυπριακής Τραγωδίας ζητούν την δικαίωση

Αναφορά σε μία μεγάλη και ανοικτή πληγή 46 χρόνων – Ανεκτέλεστα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ευρώπης – Η Κύπρος εξακολουθεί...

More Articles Like This