Ο γραπτός Τύπος, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, εξακολουθεί να παραμένει η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης των πολιτών – Μόλις το 24% καταφεύγει στους ιστότοπους
Ο Γουτεμβέργιος ζει, και μάλιστα ανάμεσά μας.
Το σημαντικότερο; Θα συνεχίσει να ζει για πολλά χρόνια ακόμη.
Σε όσους βιάστηκαν να ανακηρύξουν τον αφανισμό των εφημερίδων με την έναρξη και την άνθηση της ψηφιακής εποχής μοιάζει να απαντά μια νέα έρευνα που πραγματοποίησαν κοινωνιολόγοι στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι εφημερίδες παραμένουν η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης και ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην άσκηση της πολιτικής.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όσοι έσπευσαν να κλείσουν το θέμα… έντυπη δημοσιογραφία εξαιτίας της ψηφιακής έκρηξης απλά υπερέβαλαν.
«Όσοι αναφέρονται εκτεταμένα στον αφανισμό της έντυπης μορφής των εφημερίδων κάνουν λάθος.
Υποτιμούν την επιρροή τους» ανέφερε ο καθηγητής Κόλιν Τάλμποτ, επικεφαλής της έρευνας, για τη διεξαγωγή της οποίας οι επιστήμονες απευθύνθηκαν σε 320 ανώτερους δημόσιους λειτουργούς.
Στην πλειονότητά τους λοιπόν, δηλαδή σε ποσοστό 79%, οι δημόσιοι λειτουργοί απάντησαν ότι θεωρούν τις εφημερίδες το καλύτερο μέσο για να ενημερωθούν με αξιοπιστία για την τρέχουσα επικαιρότητα.
Συγκεκριμένα, το 61% απάντησε ότι χρησιμοποιεί κυρίως τις εφημερίδες για να ενημερωθεί για τις επιστημονικές έρευνες, ενώ μόλις το 55% δήλωσε ότι αναζητά τις ακαδημαϊκές εξελίξεις σε εξειδικευμένες επιστημονικές επιθεωρήσεις.
Συνολικά, μόλις το 27% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται και από τα social media, μόλις το 24% και από τους ιστότοπους των εφημερίδων και μόλις το 9% από τα μπλογκ των πανεπιστημίων.
«Εστιάσαμε σε δημόσιους μη εκλεγμένους υπαλλήλους γιατί στη βρετανική κυβέρνηση οι άνθρωποι αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην άσκηση της πολιτικής.
Το δείγμα της έρευνάς μας είναι αντιπροσωπευτικό και δείχνει πόσο οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική συνεχίζουν να βασίζονται στην έντυπη δημοσιογραφία για τη χάραξή της.
Μ. Παναγιώτου