9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, June 17, 2025

ΚΟΠΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

Όσο θα διαρκεί η κράτηση των Ελλήνων Στρατιωτικών, οι Εβρίτες δε θα ψωνίζουν από τις Τουρκικές Αγορές – “Το γινάτι, βγάζει μάτι”   

Μέχρι προχθές επικρατούσε συνωστισμός στο Τελωνείο Καστανεών, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, από τους Έλληνες, που πήγαιναν στην Αδριανούπολη για να ψωνίσουν.

Τώρα επικρατεί ερημιά.

- Advertisement -

Υπό το βάρος της ατμόσφαιρας που δημιουργεί η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών εξελίσσεται η καθημερινότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι κάτοικοι εκφράζουν μεν τον προβληματισμό τους, αλλά εμφανίζονται ιδιαίτερα ψύχραιμοι και με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης, όπως άλλωστε επιτάσσει η ιδιότητα του ακρίτα.

Τα όσα έλαβαν χώρα την 1η Μαρτίου, αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, αναμφίβολα απαρτίζουν μία ασυνήθιστη για την περιοχή του Έβρου, αλληλουχία γεγονότων, η οποία προξενεί εντύπωση στους έχοντες γνώση της κατάστασης των ελληνοτουρκικών. Κατά γενική ομολογία, η περιοχή του Έβρου συνιστά ένα υπόδειγμα καλής γειτνίασης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι εδώ και δεκαετίες σαφώς προκαθορισμένα, ενώ ουδέποτε τέθηκαν υπό καθεστώς αμφισβήτησης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τους δημάρχους της περιοχής, οι οποίοι ομοφώνως παραδέχονται ότι οι σχέσεις Ελλήνων – Τούρκων, μέχρι πρότινος, ήταν απολύτως αρμονικές και διέπονταν από συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση.

«Οι σχέσεις μας με τους γείτονες είναι πολύ καλές εδώ και χρόνια» σημειώνει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, εξηγώντας πως «τόσο οι Έλληνες, όσο κυρίως οι Τούρκοι πηγαινοέρχονται καθημερινά». «Συνυπήρχαμε ειρηνικά και αρμονικά και το ίδιο θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε» είναι και το μήνυμα του δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη.

Παρεμφερή άποψη εκφράζει στη «Ν» και ο δήμαρχος Σουφλίου, Ευάγγελος Πουλιλιός, ο οποίος επιβεβαιώνει την αρμονική συμβίωση των δύο λαών. «Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι σαν να λέμε πως “οι κάτοικοι μοιράζονται ακόμη και τα ψάρια που ψαρεύουν» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφηνίζει ότι «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τους κατοίκους των δύο χωρών, αλλά με κάτι ανώτερο».

«Τέλος» τα ταξίδια στην Τουρκία

Οι Έλληνες Ακρίτες, παρά τη μέχρι πρότινος αρμονική συμβίωση με τους Τούρκους γείτονες, ήταν αδύνατο να μην αντιδράσουν και να μην αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, μάλιστα, θεωρούν «υποχρέωση» τη στήριξη προς τις οικογένειες των εμπλεκομένων και την υιοθέτηση δράσεων προς την επιθυμητή κατεύθυνση, δηλαδή την απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό των κρατουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις πρώτες αυθόρμητες πράξεις ήταν η ελαχιστοποίηση των ημερήσιων ταξιδιών προς την Ανδριανούπολη και τις υπόλοιπες μεθοριακές πόλεις της Τουρκίας. Ο στόχος ήταν απλός, αλλά ουσιώδης: η οικονομική αποδυνάμωση των τουρκικών επιχειρήσεων, η επιβίωση των οποίων εδράζεται -μεταξύ άλλων- και στους Έλληνες επισκέπτες.

«Πρόκειται για ένα μοχλό πίεσης προς τη γειτονική χώρα» εξηγεί αναλυτικά ο κ. Μαυρίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο -προς ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας- ότι οι ροές των Τούρκων επισκεπτών προς τον Έβρο συνεχίζονται με ομαλό ρυθμό, δίχως να έχουν επηρεαστεί δυσμενώς. Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του δημάρχου Διδυμοτείχου, ο οποίος κάνει λόγο για ένα είδος «τιμωρίας» προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωστία των δύο τοπικών οικονομιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση των ροών επισκέψεων, ενώ η οικονομική συνεργασία και η συνεχής αλληλεπίδραση συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα των ευνοϊκών συνθηκών γειτνίασης των δύο λαών.

Σημείωση Ε.Θ.:

Στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν στον Έβρο, (στην Ορεστιάδα και στους Κήπους), οι Εβρίτες ζητώντας την αποφυλάκιση των δύο Στρατιωτικών, έστειλαν και συγκεκριμένο “Μήνυμα Φιλίας και Ειρήνης” προς την Τουρκική πλευρά.

Το εμπάργκο προς την Αδριανούπολη θα συνεχισθεί, όσο θα διαρκεί η κράτηση των δύο Στρατιωτικών.

Δυστυχώς, η Τουρκική Ηγεσία δε θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα που διαμορφώνεται πλέον στα σύνορα.

“Το γινάτι, βγάζει μάτι”.

Σ. Κ.

Tuesday, June 17, 2025

Latest News

Οι Τροβαδούροι του Εθνικού στο Σουφλί για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής (21/6), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει συναυλία με τους Τροβαδούρους του «Εθνικού»...

More Articles Like This