9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, March 7, 2026

Έβρος: Μόλις 29 οι παραλίες προς μίσθωση 

Στην Καβάλα φτάνουν τις 308 και σε Ροδόπη & Ξάνθη ξεπερνούν τις 80! – «Βασίλισσα της ξαπλώστρας» η Χαλκιδική

Όλες οι άδειες παραλιών που είχαν μισθωθεί μέσω της Κοινωνικής Εταιρείας Δημοσίου έληξαν τον Δεκέμβριο του 2025. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανανεώσουν τις άδειες τους μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας για ακόμη τρία χρόνια.

Τη διαδικασία έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Μαρτίου. Ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί ορισμένες από τις παραλίες που θα διατεθούν προς μίσθωση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους μέσω των σχετικών διαγωνισμών.

  • 29 παραλίες στον Έβρο  308 στην Καβάλα

Σε «βασίλισσα της ξαπλώστρας» αναδεικνύεται η Χαλκιδική, καθώς -σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής-πρόκειται για την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες μισθώσεις τμημάτων παραλιών σε ιδιώτες, για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, καντινών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

- Advertisement -

Ακολουθούν τα νησιά των Δωδεκανήσων, κυρίως η Κως και η Ρόδος.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Καβάλα, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Εκεί βρίσκεται και η παραλία με τις περισσότερες μισθώσεις στη χώρα: η παραλία Οφρυνίου, όπου πρόκειται να παραχωρηθούν 73 διαφορετικά τμήματα για ξαπλώστρες και άλλες χρήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έντονο είναι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από Βούλγαρους επιχειρηματίες, οι οποίοι επενδύουν στις παραλίες της Καβάλας δημιουργώντας beach bars, καντίνες και άλλες τουριστικές υποδομές.

Παράλληλα, και η Θάσος επιβεβαιώνει τη δυναμική της στον τουριστικό τομέα, καθώς έχουν ήδη προκηρυχθεί 81 θέσεις προς μίσθωση.

Όσον αφορά τη Θράκη, και ξεκινώντας από τον Έβρο, το τμήμα των Δικέλλων ξεχωρίζει στην περιοχή. Ο ακριτικός νομός διαθέτει συνολικά 29 τμήματα παραλιών προς εκμετάλλευση από ιδιώτες, εκ των οποίων τα 5 βρίσκονται στη Σαμοθράκη και τα 14 στα Δίκελλα.

Από την άλλη πλευρά, Ροδόπη και Ξάνθη παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για παραχώρηση χώρων στις παραλίες τους. Συγκεκριμένα, στη Ροδόπη έχουν ήδη προκηρυχθεί 41 τμήματα παραλιών, ενώ στην Ξάνθη 40.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των διαγωνισμών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

  • Oι τιμές του τετραγωνικού προς ενοικίαση στην άμμο

Η σταθερή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη βορειοανατολική Ελλάδα αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στις αξίες γης, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής. 

Ο φετινός χάρτης των παραχωρήσεων αιγιαλού μετατρέπει τη Θράκη σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό επενδυτικό πεδίο, με τις τιμές εκκίνησης να χτυπούν ιστορικά υψηλά και να προκαλούν ίλιγγο στην τοπική αγορά για το ποιος θα εξασφαλίσει μια θέση στην άμμο. 

Τα επίσημα στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασιών της Κτηματικής Υπηρεσίας αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή δυναμική. 

Η μάχη για την ομπρέλα και την καντίνα μεταφέρεται πλέον με σκληρούς οικονομικούς όρους στις ακτές της Σαμοθράκης, της Αλεξανδρούπολης, της Ροδόπης και της Ξάνθης. 

Το απόλυτο «χρηματιστήριο» της άμμου έχει ήδη ανοίξει στη Ροδόπη, η οποία μετράει συνολικά 41 παραχωρήσεις.

Αναλυτικά, οι τιμές τετραγωνικού προς ενοικίαση αναλόγως την περιοχή:

1. Ροδόπη: Φανάρι -13.700€

2. Ροδόπη: Πλατανίτης – 12.500€

3.Έβρος: Αλεξανδρούπολη – 12.500€

4. Ξάνθη: Μυρωδάτο – 9.500€

5. Ξάνθη: Εράσμιο – 7.300€

6. Έβρος: Δίκελλα – 6.600€

7. Σαμοθράκη: Παχιά άμμος – 6.000€

  • «Φωτιά» οι τιμές για την παραλία Αγιαλού στη Θάσο

Φυσικά, η αγορά της βόρειας Θράκης παρακολουθεί στενά και τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Καβάλα και τη Θάσο, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος για το τοπικό κοινό. 

Η Θάσος σπάει κάθε ρεκόρ με τη Χρυσή Αμμουδιά να φτάνει τα 16.875€ και τη Σκάλα Ποταμιάς τα 15.188€. Στην Καβάλα, τα σκήπτρα κρατά η Νέα Ηρακλείτσα με 15.188€, ακολουθούμενη από τους Αμμόλοφους όπου δεκάδες τμήματα εκκινούν από 14.063€.

  • Ξέφυγαν οι τιμές για Μύκονο και Δωδεκάνησα

Παρότι τα στοιχεία από τη βόρεια Ελλάδα μοιάζουν εντυπωσιακά, ο πανελλαδικός χάρτης των 3.617 παραχωρήσεων δείχνει ξεκάθαρα πού συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον.

Στις Κυκλάδες, οι παραλίες Ψαρού και Ελιά στη Μύκονο έχουν τιμή εκκίνησης τις 45.000 ευρώ. Στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο, οι παραλίες Λίνδος και Φαληράκι ξεκινούν από τις 35.000 ευρώ, ενώ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα οι τιμές εκκίνησης φτάνουν τις 28.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στη Χαλκιδική – όπου καταγράφονται 482 μισθώσεις – ορισμένες δημοπρασίες ξεκινούν από τις 22.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η διεκδίκηση ακόμη και λίγων τετραγωνικών μέτρων παραλίας αποτελεί πλέον πεδίο έντονου επενδυτικού ανταγωνισμού.

Aλέξανδρος Κεσανλής

spot_img
spot_img
Saturday, March 7, 2026

Latest News

Aυτοδιοικητικές εκλογές 2028: Παραβάν με… τάμπλετ!

Αντί για ψηφοδέλτιο Ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις», παρουσίασε το πακέτο αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο...
spot_img
spot_img

More Articles Like This