Για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει “Νότιο Κρητικό Πέλαγος” – Υπάρχει μόνο το: “Νότια της Κρήτης”


- του Χρήστου Κηπουρού
«Η προχθεσινή υπογραφή της σύμβασης με τη Chevron αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας επικίνδυνης εθνικής διολίσθησης. Ο Πρωθυπουργός εξαφάνισε από το δημόσιο λόγο το όνομα (γεωγραφικό χαρακτηρισμό) “Νότιο Κρητικό Πέλαγος”.
Παρά το γεγονός ότι οι επίσημοι χάρτες της Κρήτης από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και η επιστολή της Κυβέρνησης το 2023 που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ (United Nations) τα Ελληνικά Γεωγραφικά Τοπωνύμια, κατοχυρώνουν τις ονομασίες ( γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς), «Βόρειο Κρητικό Πέλαγος» και «Νότιο Κρητικό Πέλαγος», ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε το αόριστο και “γκρίζο” “Νότια της Κρήτης”, μεταφέροντας τη νοσηρή κληρονομιά των Ιμίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ως ένας Βουλευτής που το 1996, τιμώντας τη συνείδησή μου και την εθνική ευθύνη, αρνήθηκα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στον Κώστα Σημίτη και στη λογική της υποχώρησης των Ιμίων, οφείλω σήμερα να προειδοποιήσω: Πρόκειται για το Θουκυδίδειο “παραπλήστα έσεσθαι”. Ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως προαναγγελία παραχώρησης κυριαρχίας.
Απέναντι στην νομική αρχή του Αστικού Κώδικα “τα υπερκείμενα τοις υποκειμένοις”, η κυβέρνηση αποκόπτει λεκτικά το πέλαγος από το ιστορικό του υποκείμενο, την Κρήτη, προσφέροντας “λευκή επιταγή” στις διεκδικήσεις των λιβυκών χαρτών. Ως απάντηση στην υποχώρηση αυτή, προτείνω:
- Την άμεση αναθεώρηση των συμβάσεων με τη Chevron, ώστε να αναγράφεται ρητά ο όρος “Νότιο Κρητικό Πέλαγος”.
- Την ίδρυση της πόλης “Β’ Δωδεκαμίλια” στη Νότια Κρήτη {1}. Το “Β”, παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες και δεν χρειάζεται επί του παρόντος να ειπωθεί κάτι. Αφού όμως η ίδια η Πολιτεία αδυνατεί να αντιληφθεί, η πόλη αυτή θα αποτελέσει το μόνιμο ανάχωμα απέναντι στην απεμπόληση του δικαιώματος των 12 μιλίων.
Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και οι χάρτες την ταυτότητά τους, η κυριαρχία τίθεται σε δημοπρασία. Δεν θα επιτρέψουμε το “γκριζάρισμα” της Κρήτης και του πελάγους της».
Υ.Γ.: Η επιμονή στον όρο “South of Crete” αντί του “South Cretan Sea” δεν είναι μια αθώα γεωγραφική περιγραφή. Στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η ονοματοδοσία ενός Πελάγους ενισχύει τον χαρακτήρα του ως “ημίκλειστη θάλασσα” (άρθρο 122 της UNCLOS), γεγονός που επιβάλλει τη συνεργασία των παράκτιων κρατών βάσει της αρχής της μέσης γραμμής και όχι των αυθαίρετων λιβυκών χαρτών. Η απάλειψη του ονόματος “Πέλαγος” αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό νομικό όπλο.
{1} Χρ. Κηπουρός, Στο δρόμο για την ύπαιθρο της ηθικής και της αλήθειας.
Σ.Σ. Ευχαριστίες στο φίλο και συναθλητή Μανώλη Λουτσέτη.
Διδυμότειχο 18 Φεβρουαρίου 2026
EΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Θέμα: Το όνομα του Πελάγους και η ίδρυση της πόλης «Β Δωδεκαμίλια»
«Φίλες και φίλοι της Κρήτης,
Απευθύνομαι σε εσάς γιατί η Κρήτη υπήρξε πάντα ο φάρος της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
Σήμερα, η θάλασσα που αγκαλιάζει το νησί από το νότο, το Νότιο Κρητικό Πέλαγος,
κινδυνεύει να μείνει χωρίς όνομα στις επίσημες συμβάσεις, όπως αυτή με τη Chevron.
Η χρήση του αόριστου όρου “Νότια της Κρήτης” αντί για το εθνικά κατοχυρωμένο “Νότιο Κρητικό Πέλαγος” -που το Υπουργείο Άμυνας ήδη έστειλε στον ΟΗΕ (United Nations)- δημιουργεί μια ανησυχητική ασάφεια. Ως μελετητής της ιστορίας και του δικαίου, φοβάμαι ότι αν δεν επιβάλουμε το όνομά μας, η ιστορία των Ιμίων “παραπλήσια έσεσθαι”μπορεί να επαναληφθεί στις Κρητικές ακτές.
Σύμφωνα με τη νομική αρχή “τα υπερκείμενα τοις υποκειμένοις”, η θάλασσα ανήκει στη στεριά που την ορίζει. Για να θωρακίσουμε αυτό το δικαίωμα, προτείνω:
1.Την άμεση χρήση του όρου Νότιο Κρητικό Πέλαγος σε κάθε επίσημο έγγραφο.
2.Την ίδρυση μιας νέας πόλης στη Νότια Κρήτη με το όνομα “Β’ Δωδεκαμίλια”. Το όνομα αυτό θα αποτελεί τη μόνιμη σφραγίδα του δικαιώματός μας για τα 12 ναυτικά μίλια, έχοντας ως αντικειμενικό στήριγμα τη δύναμη της Κρητικής γης και των ανθρώπων της που ξέρουν να στηρίζουν την πατρίδα.
Ας μην επιτρέψουμε στις λέξεις να “γκριζάρουν” τον ορίζοντά μας. Η Κρήτη έχει το
ανάστημα να δώσει το όνομα που της ανήκει».
Με τιμή
Χρήστος Κηπουρός





